0

И зпълнителният директор на универснитетската болница „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов уволни лекари заради смъртта на пациент след размотаване, съобщгиха от лечебното заведение. От работа са освободени всичик медици, които са били дежурни по спешност на 16 септември. Починалият е 74-годишният Спас Добрев.

До уволнението се стигна след вътрешна проверка, разпоредена по заповед на здравния министър проф. Николай Петров в резултат на жалба и отворено писмо на вдовицата на покойника - Евелина Добрева.

Вътрешната проверката в „Пирогов“ е установила, че дежурният екип в кабинет № 126 в Спешното отделение на болницата на 16 септември не е регистрирал в болничната информационна система на докарания с линейка на Центъра за спешна помощ Добрев. Също така не са документирани резултатите от извършения преглед и не са му направени лабораторни изследвания.

Проверката е установила още, че не са спазени техническите и технологичните правила, както и че дежурният екип не е извършил трудовите си задължения.

От Александровска болница пък, където пациентът е бил закаран, след като в „Пирогов“ не са му обърнали достатъчно внимание, съобщиха, че пропуски по приемането на Спас Добрев в лечебното заведение не са установени. Там също беше разпоредена проеврка от здравния министър проф. Николай Петров.

Пациентът Спас Добрев е транспортиран до Спешно отделение на Александровска болница чрез Център за спешна медицинска помощ на 16 септември в 18.15 ч. – близо два часа след първоначалното повикване на линейката в дома му. Той е приет незабавно в Спешно отделение в крайно тежко увредено общо състояние, става ясно от доклада на проеврката в Александровска болница.

Екипът, който го е приел е направил веднага ЕКГ, наблюдавано е артериалното му кръвно налягане, напрадени са още кислородна ресусцитация, подаване на кислород с маска; осигурен е венозен път и са започнати вливания на обемозаместващи разтвори, включени са медикаменти за стимулация на сърдечната дейност – катехоламини.

Въпреки усилията на на лекарите, Спас Добрев е изпаднал в клинична смърт. Извикан веднага реанимационен екип е започнал кардиопулмонална ресусцитация.

В 20.25 часа той обаче умира.