Кт то пие непроверено пастьоризирано мляко, рискува здравето си. Опасността от зараза с антракс е най-голяма при консумация на месо от болно животно, което не е добре термично обработено – варено или печено, и то достатъчно продължително време. Особено внимателни трябва да сме, ако то е направено на кайма, която не е изпържена достатъчно добре. Най-опасни са кюфтетата и кебапчетата, защото термичната обработка при тях е от такъв характер, че не постига напълно унищожаване на антраксните микроби, каза проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния институт по заразни и паразитни болести.  
Антраксът има три форми – кожна, белодробна и чревна форма.
През последните години най-често у нас се разболяват хора с кожната форма на антракса – така наречената синя пъпка. Те представляват около 90% от случаите. Докато на белодробния вариант се падат  – 9% , а със стомашно-чревна  форма са само около 1%.
Умрелият преди дни Румен Стоянов от варненското село Млада гвардия е  заклал болно животно и така се е заразил. Месото, което е било заразено, също е раздадено и консумирано. Така е възникнала заплаха от епидемичен взрив от т. нар. стомашно-чревна проява на антракс.
При тази форма микробът е в храносмилателната система. Най-често се възпаляват червата и много рядко може да се възпали гърлото на човек. И макар че това е най-рядката форма на предаване на заразата, в момента това е вероятният й път. Първите симптоми на зараза с антракс след консумация на месо от болно животно идват от 1 до 7 дни. Симптомите са болки в корема, диария, която е по-често водниста, повръщане и общо неразположение. Болестта не се предава от болен на здрав човек, поясни проф. Кантарджиев.