0

З а детско и майчино здравеопазване в болничната помощ за тази година се предвиждат 267 милиона лева. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Асена Сербезова, която посети Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“. Това е средно с 28 на сто повече от средствата през миналата година. Един от приоритетите в дейността на Министерството на здравеопазването е майчиното и детското здравеопазване, допълни тя. По думите й, майчиното и детското здравеопазване трябва да бъдат винаги един от приоритетите, и за това да има надпартиен консенсус. 

Увеличената сума е предвидена за 101 клинични пътеки. Договорили сме увеличение на средната цена на клиничните пътеки с 20 на сто, в това число - за акушерство и гинекология, за неонатология и педиатрия. Министър Сербезова посочи още, че за тази година са договорени 79 млн. лв. за първичната медицинска помощ. Тя припомни и за проекта за промени в наредбата за профилактичните дейности, с който се предлага допълване на пакета за профилактични дейности, включващи медикодиагностични изследвания на децата във възрастовата група 7-18 години. 

Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, каза, че има консенсус с Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса за осигуряване на повече средства за клинични пътеки в областта на педиатрията, неонатологията, и акушерството и гинекологията. 

Най-накрая детското здравеопазване се извежда като действителен приоритет, а не като приоритет само „на хартия“, каза директорът на болницата д-р Благомир Здравков. По думите му, за това говори увеличението на стойностите на клиничните пътеки. В болницата ни работят най-добрите педиатри, а лечебното заведение е с национално значение, допълни той. Д-р Здравков припомни, че е предложил, по искане на министъра на здравеопазването, проект за подобряване на функционалността на болницата, който предвижда изграждане на нов корпус и надстрояване на два етажа в основната сграда. Предстои да се напарви анализ на този проект, защото това може да даде решение за значително подобряване на детското здравеопазване, докато се изгради новата детска болница, добави той. По думите на д-р Здравков с Министерството на здравеопазването предстои обсъждане на идеята и за откриване на спешно приемно отделение за деца.

Министър Сербезова уточни, че седем деца от Украйна са преминали през болницата, като две от тях са останали за лечение. Тя благодари на всички лекари, работещи в сегашната, още по-тежка ситуация заради конфликта в Украйна.