0

Сливенският алпинист Атанас Скатов, който от няколко години не използва месо и месни продукти в менюто си продължава експидицията си за изсатерването на хималайския връх Манаслау, съобщи в понеделник сестра му Нели Димитрова.

Въпреки че Скатов не използва кислороден апаран и услугите на шерп, при силен снеговален и почти ураганен вятър той е успял в понеделник трети пореден път безпредецентно достигна директно от Базов лагер (4700 метра)  до Лагер 3 на височина 6500 метра на върха.Първите две катерения бяха извършени на 17 и 23 септември при далеч по-благопроиятни условия.

„Нека силно се надяваме, че този път майката-природа ще бъде по-благосклонна! Нека му стискаме всички палци и да му пожелаем успех. Той ви поздравява и обича“, коментира Димитрова, като припомня че до сега на връх Манаслау не е стъпвал крак на български алпинист.

Сливналията се занимава с алпинизъм от 2013 г.в рамките на програмата си е успял да покори най-високите върхове на Африка (Ухуру - 5892 м), Европа (Елбрус - 5642 м), Южна Америка (Аконкагуа - 6962 м), Австралия и Океания (Карстенц пирамид - 4884 м), Антарктида (Винсън - 4892 м).Миналата година, на 24 май Скатов развя родния трибагреник и на връх Еверест.