0

С иликонови гърди от азиатски страни, които нямат регистрирани фирми дистрибутори у нас, се внасят нелегално чрез съседни страни. Най-често това става с колетни пратки, като се изпращат единични бройки. Някои по-смели дами дори си правят екскурзии и си ги внасят сами, разкриха лекари. Така по думите им жените си спестявали по две-три хилядарки в левове.

Далекоизточните бюстове са от по-ниско качество. Те невинаги били придружавани от сертификат на производителя, а някои дори нямали гаранция колко време ще издържат. Най-често те оцеляват две-три години, след това дефектират и се налага да бъдат изваждани. Китайските и индийските красоти понякога дори

не издържат на промяна в налягането

и при самолетен

полет се пукат.

Сега у нас няма закон, по който хирург да бъде съден за грешка при имплантиране на силиконови красоти или за поставянето на некачествени импланти, освен ако ощетеният не заведе иск по общия ред по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс. На практика обаче той трудно може да бъде осъден, защото щетата е почти недоказуема, тъй като хирурзите без призната специалност пластична хирургия не издават документ, че са направили интервенцията.

Преди няколко години шест дами от Бургас с гръмнали гръдни импланти

се опитаха да

съдят частна клиника

от друг град, където те им бяха поставени. Оказа се обаче, че те трудно могат да докажат, че интервенцията им е направена във въпросното лечебно заведение, защото в епикризите и придружаващите документи никъде не фигурира записана хирургическа интервенция и имплантация. Навсякъде вместо това се казва, че им е направена козметична процедура, без да се дават подробности за нея. Така според медицинската документация се оказва, че на жените не са правени никакви операции.

Санкции няма и за козметичките, медицинските сестри и рехабилитаторките, които инжектират ботокс и извършват дълбок пилинг с лазер, без да имат право на това.