0
{img} Кавгите с партньора  ни правят дебели
Учени от университета в Охайо установиха, че караниците с партньора ни карат да дебелеем, тъй като стимулират “хормона на глада”, пише в. “Дейли мирър”. Скандалите в семейството не само разрушават нашата връзка. Те се отразяват зле на фигурата и на общото ни здравословно състояние. Всяка свада увеличава нивото на изострящия апетита хормон, който подтиква да посягаме към всякакви нездравословни храни. Хормонът е грелин и някой го определят като хормона на глада. Вълчият апетит след скандали се събужда само при хора със здравословно тегло или леко над нормата. Подобно явление не се наблюдава при вече затлъстели хора.
{img} Музиката възстановява бързо след операция
Слушането на музика преди, по време и след операция облекчава болката на пациентите, успокоява тревожността им и намалява необходимостта от болкоуспокояващи, твърдят специалисти от университетите “Брунел” и “Куин Мери” в Лондон. Те направили анализ на 72 проучвания със около7000 души, които сравнявали влиянието на музиката върху пациенти след операция с това на стандартното лечение или нелекарствени процедури, например масаж. Направеният анализ сочи, че пациентите са значително по-спокойни след операция, след като слушали музика, изпитвали по-слаба болка и имали необходимост от по-малко болкоуспокояващи лекарства в сравнение с тези от контролна група. И макар да оказва благоприятен ефект на всеки етап от операцията, музиката изглежда влияе най-благотворно, ако се слуша преди операция, а не по  време на хирургичната интервенция или след нея. Особено благоприятен е ефектът, ако човек сам я избере.
{img} Пикантните храни удължават живота
Пикантните храни като кърито и стритите люти чушки могат да се окажат ключ към дълъг живот без болести. Това съобщава Франс прес, позовавайки се на резултатите от международно проучване под ръководството на специалисти от Китайската академия на науките. Ефектът вероятно се дължи  на биоактивни вещества като витамини С, А, К и В6, калий и най-вече на капсаицина - съставката, определяща лютивостта на чушките. Авторите на изследването установили, че редовната консумация на пикантни храни е свързана с по-голяма продължителност на живота и по-малък риск от рак, болести на сърцето и дихателни проблеми. Анализът на данни за половин милион китайци, наблюдавани в продължение на години, сочи, че за хората, консумиращи пикантни храни почти всеки ден, рискът от преждевременна смърт е с 14 процента по-малък, отколкото за тези, които ги включват в менюто си по-рядко от веднъж седмично. Консумацията на пикантни храни веднъж или два пъти в седмицата е свързана с 10-процентно понижение на риска.