0
{img} Първата порция сперма с най-висок шанс да даде живот
 Испанската клиника по репродукция Ginemed установи, ако се използва първата порция на еякулата, шансът за зачеване и оплождане на яйцеклетката е най-висок. Това е така, защото в нея има най-голям брой сперматозоиди. Те са и най-подвижни и носят най-качествена  ДНК в сравнение с останалите сперматозоиди.   Подходът на изследване е нов. Обичано се оценява качеството на еякулата като цяло. Според испанските учени обаче той трябва да се разделя по състав и по физиологични функции. Това според тях увеличава шансовете за зачеване.
{img} Без закуска – детето е с дефицит на внимани e
Учени от Австралия твърдят, че децата, които сутрин не закусват, губят по 2 учебни часа на ден. Така за една година дете, което пропуска да закуси само веднъж в седмицата, може да изгуби половин учебна година заради проблеми с вниманието, умора, поведенчески проблеми, които се дължат на глада, сочат резултати от проучване сред 532 учители, съобщава  The Daily Mail. Според тях това, че децата не закусват, им пречи да изявят потенциала си. 73% от тези, които не закусват, имат проблеми с вниманието, 66% се уморяват прекалено бързо, 54% имат проблеми с обучението, а 52% - поведенчески проблеми.
{img} Вирусът зика се събуди
Опасен вирус, който се предава след ухапване от комар, засече Карибската агенция по здравеопазване. Вирусът зика се предава от комари от вида Aedes aegypti, които причиняват още смъртоносните треската Денге и чиконгуня. Повечето хора, заразени с вируса, въобще не разбират това. Симптомите на зараза имитират други заболявания. Явява се леко главоболие, ситен обрив, лека треска, обща отпадналост, конюнктивит и болки в ставите. Първият регистрира случай на заразен човек е през 1964 г. , въпреки че вирусът е засечен и описан още през 1947 г. Лекарства или ваксина засега няма. Прилагат се единствено противовъзпалителни средства. Засега най-много болни са регистрирани в Бразилия. Предишни години е имало взривове в Западна Африка, Малайзия и Океания.