0

Маслини и зехтин  - най-полезни за кожата


Учени направиха списък на полезните за кожата храни. В челото му са маслините и зехтинът, които са богати на омега- 3 местни киселини.  Освен за кожата те са полезни за косата, ноктите, стимулират кръвообращението и  съхраняват влагана в кожата. Маслините са богати на фенолни съединения – олеуропеин и олеокантал. Това са едни от най силните природни антиоксиданти. Те се справят с възпалителните процеси в кожата не по-лишо от ибупрофена. Следващото място в списъка заема динята, която е богата на вит. С и стимулира работата на колагена. Освен това тя съдържа ликопен, който стимулира кожното кръвообращение. 2-3 чаши сок от диня в седмицата поддържат руменината на бузите, пише   The Daily Mail. Нарът пък съдържа елагова киселина Тя се грижи за колагена и противодейства на свободните радикали.  Прозрачните зрънца ускоряват зарастването на нараняванията, повишават колагена и ускоряват синтеза на белтъци. Спанакът пък съдържа бетакаротин и лутеин, които се грижат за еластичността на кожата.  

Таткото да чете приказка вечер


Това подобрява възможността за обучение на децата и обогатява въображението им, установиха учени от Харвардския университет. Четенето на приказки вечер преди сън стимулира развитието на речта. Особено във възрастта до 2 години.  
Според специалистите четенето на приказки  създава у децата чувство за защитеност и безопасност и същевременно разширява словесния им запас. Като има разлика дали чете майката или бащата. Майката по-скоро се държи като учителка и задава конкретни въпроси, докато таткото има по-творчески подход и се насочва към абстрактното. Това стимулира към активно мислене и влияе положително на развитието на речта. Британската статистика сочи, че всеки 4-ти родител никога не е чел приказки на децата си.

20% от жените с косопад заради диети


Над 20 процента от жените страдат от косопад заради неправилни диети,  хранене предимно с термично обработени продукти, стрес и медикаменти, сочи американско проучване под ръководството на д-р Филип Кингсли. Той обяснява, че  80 на сто от пациентите му в клиниките в Лондон и Ню Йорк са жени. Над половината на възраст от 54 до 64 г , а всяка осма е под 35. „Косопадът може да се дължи на генетични причини, дефицит на желязо, заболявания на щитовидната жлеза и други болести. Приз последните години лекарите установяват, че най-честата причина е приемът на хормонални противозачатъчни – особено на такива, които съдържат високи дози прогестаген. Анализ на данните от 2000 жени сочи, че в резултат на косопада над 51%  са престанали да се снимат, 47% избягват обществени мероприятия, 40% - не се срещат с нови хора, 51% се чувстват особено тревожни, 40% - са по-малко уврени в себе си.

.