0

Л ичен фармацевт за хората в малките общини без аптеки иска да въведе здравното министерство. Това съобщи вчера здравният министър проф. Асена Сербезова в профила си в социалните мрежи.

Екстрата бе обявена навръх празника на Българския фармацевтичен съюз. Обсъждат се възможности за подпомагане на достъпа до фармацевтична грижа в общините без аптеки, за да има всеки своя личен фармацевт, написа Сербезова.

Подробности за начина, по който ще бъде осъществена услугата, не бяха съобщени. Проф. Сербезова отправи и поздрав към гилдията: „Нека енергията, която ни събра тогава, продължава да ни води към по-добро бъдеще за професията ни, дори през тези трудни времена на пандемия и разделение”.

Пред „Телеграф“ председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов обясни, че навсякъде по света услугата личен фармацевт е нормална практика. Освен че продава лекарства, специалистът дава съвети за дозировката и контролира как върви приемът. Какво точно има предвид здравното министерство за въвеждането на услугата у нас от гилдията нямат яснота.

„Добре е, че се мисли в тази посока, защото общините без аптека стават все повече“, коментира Николай Костов. Той отчете като плюс това, че държавата е намалила таксите за отваряне на аптека в малки населени места. Допълни също така, че положението може да се подобри, ако се разреши онлайн търговията с лекарства. И сега се доставят такива до отдалечените райони, но това е невъзможно, когато за тях се изисква рецепта.