0

И зточната традиционна медицина практикува широко акупунктурата. Една от важните точки в човешкото тяло, наречена Шун Май, подсилва имунитета и разрешава редица здравословни проблеми, свързани с лимфата и бъбреците, ако се масажира по три – пет минути всеки ден. За масажа в домашни условия не се изисква нито специално оборудвана маса, както в специализираните салони, нито завършен курс за точкова терапия. Достатъчно е човек да задели малко време за себе си, да прави масажа всекидневно поне в рамките на един месец, за да почувства ефекта. След като той бъде прекратен, стимулираната точка продължава да действа поне още един месец.

Точката Шун Май се намира от вътрешната страна на глезена, под долния край на кокалчето, откъм сухожилието. Тя е от меридиана на пикочния мехур, което означава, че е от тези, които въздействат върху много органи и системи.

При масаж върху нея освен, че се подсилва имунната системата, се стимулира и обмяната на веществата. Същевременно така се намалява рискът от подуване, отоци и задържане на вода в областта на краката, ходилата и стъпалата.

Като цяло Шун Май представлява енергиен мост на енергията Ян, а Джау Хай на Ин.

Едно от най-важните й свойства според будизма е тя да стимулира духовната енергия, разширявайки енергийните канали.

По този начин се възстановява балансът между духа и тялото.

Стимулирането на жизнената точка помага и при отпадналост, сухота в гърлото и устата, главоболие, сърцебиене, менингит, мениеров синдром, шум в ушите, артроза на глезена, сърдечни пристъпи, загуба на глас, аритмия, психоза, невроза, депресии, истерии и при възпаления на пикочния мехур. Масажирането й всекидневно намаля риска от инсулт.