0

Едва ли има човек, който да не се е убедил във вълшебните свойства на меда. Освен че е вкусен, може да се използва дори за разкрасителни процедури, но според специалистите лекува десетки заболявания. Медът е пълноценна биологична храна, която съдържа над 30 важни за организма ни вещества.

Изпитана бабина рецепта при грип е тази със "златен" мед. Той се приготвя от 100 г мед и 1 чаена лъжица куркума. Изсипете в една чаена чаша нужното количество мед, добавете куркумата и разбъркайте добре съставките до получаване на хомогенна смес.

При първи симптоми на грип и настинка консумирайте от златния мед по следния начин.

Ден 1 - Взимайте по 1/2 чаена лъжичка от сместа на всеки час през целия ден.

 

Ден 2 - Взимайте по 1/2 чаена лъжичка от сместа на всеки 2 часа.

 

Ден 3 - Взимайте по 1/2 чаена лъжичка от сместа 3 пъти на ден.

Сместа трябва да се държи в устата до пълното й разтапяне. Обикновено симптомите отшумяват до 3 дни и тялото се възстановява напълно. Това средство може да се прилага в комплексното лечение и при респираторни заболявания. В такъв случай е нужно да консумирате по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден в продължение на седмица. По желание може да добавяте златния мед в чая или млякото.

Друга изпитана рецепта за железен имунитет пък е тази в комбинация с с куркума и джинджифил.

 

Необходими продукти:

 

100 г мед

1 супена лъжица куркума

1/2 супена лъжица настърган джинджифил

1 щипка черен пипер

2 супени лъжици ябълков оцет

1 чаена лъжичка лимонова кора

 

Смесете куркумата на прах, настъргания джинджифил, ябълковия оцет и черния пипер. Едва ли има смисъл да напомняме, че ябълковият оцет е добре да е естествен, а не от магазина. Измийте хубаво лимоните преди да ги настържете. Накрая добавете меда. Разбърква се добре, докато се получи гладка смес. Между другото, черен пипер се добавя, за да се ускори усвояването на куркумата. Това е научно доказано.

С мед и останалите пчелни продукти могат да се лекуват масови болести като стомашно-чревни заболявания, хронични хепатити, жлъчно-каменна болест и други.
Медът носи лечебните свойства на растенията, от които е получен. Така например начална форма бронхит може да се излекува само с мед от липа. Все пак трябва да имаме предвид някои неща. Не се препоръчва употребата на мед при деца под една година. След тази възраст лекарите препоръчват да се приема по-лек мед, като акациев. При възрастни препоръчителната дневна доза е грам мед на килограм тегло. Предозиране с пчелния продукт може да се получи, ако се приема над 300 грама дневно. Тогава има опасност и от алергии.

За лечебни цели се използва спиртен извлек на чудотворния прополис, който е известен като клеева тинктура. Можем да си набавим лековития разтвор от аптеките или магазините за билки и здравословни храни. Добре е предварително също да проверим дали организмът ни реагира на тази тинктура. За целта няколко капки се накапват върху сгъвката на ръката. Ако не забележите зачервяване, сърбеж или възпаление по кожата, това означава, че не сте алергични към прополиса и може спокойно да го използвате. Появата на червени петна по кожата, придружени със силен сърбеж, са признак за наличието на алергия към пчелния продукт. Ето при какви заболявания може да използвате пчелните продукти.

 

 

При хрема и ангина

Заради силно изразените си антибактерицидни качества клеевата тинктура намира приложение при лечение на хрема, синузит и гнойна ангина. За да успокойте възпалената лигавица на носа е добре да поставите в ноздрите тампон, напоен добре в клеева тинктура. След няколко минути ще почувствате облекчение.

Капките за нос може да заместите с разтвор от 10 капки от спиртния извлек, разредени в 10 мл вода. В двете ноздри се слагат по две-три капки няколко пъти дневно (може да използвате капкомер).

При гнойна ангина добре действат гаргарите с клеева тинктура (50 капки на 100 грама вода). Задръжте течността няколко минути в устата си преди да я изплюете. Тази гаргара помага и при проблеми с венците и убива бактериите в устната кухина.

 

При бяло течение

Заради силното си антибактерицидно и антигъбично действие, алкохолният извлек от прополис може да помогне при бяло течение и генитален херпес.

Промивки с вода и клеева тинктура (50 капки на 100 грама вода) възстановят микрофлората във влагалището. За още по-добър ефект може да използвате дамски душ, който се продава в аптеките.

Клеева тинктура е препоръчително да се добави и към отварата от смрадлика, с която си правите промивки. При генитален херпес може да третирате засегнатия участък с боров вазелин и капки клеева тинктура (на 50 грама вазелин 20 капки тинктура).

 

При язва, колит и гастрит

При проблеми с чувствителната стомашна лигавица вълшебната клеева тинктура идва на помощ. В топло мляко или вода се добавят 4 капки прополисов екстракт. Приема се преди хранене.

Медът освен, че лекува стомашни проблеми, има и силно изразено пречистващо действие. Пречиства кръвта и вдига хемоглобина. Това мощно детоксикиращо средство намалява и нивата на вредния холестерол.

 

При екзема

Само за две седмици директното приложение на клеева тинктура върху кожата ще Ви избави от досадната екзема. Добре действат в случая и баните с прополисов извлек (30 капки на 600 мл вода). Престоява се поне 20 минути в тази вода. Екземата може да се третира и със сместа от клеева тинктура и боров вазелин.

 

При афти

В половин чаша вода се слагат 15-20 капки от тинктурата и с този разтвор се жабурите няколко пъти дневно. Към разтвора може да добавите и щипка сода, която също има силно изразени антибактериални качества. Помага също така и гаргата с отвара от лайка, в която сме накапали няколко капки от тинктурата. Афти може да третирате и директно с клеева тинктура. Болните участъци се намазват с тампон, напоен в спиртния извлек.


 

При акне

Неприятното акне също може да бъде победено с прополис. Проблемният участък се третира с няколко капки от тинктурата с помощта на памучен тампон, напоен в нея.

Препоръчваме Ви да си приготвите и лосион за почистване на лице, приготвен от 100 мл розова вода и 5 капки от тинктурата. Няколко капки от нея може да добавите и към домашно приготвена маска за лице с хума. Този пчелен продукт е подходящ за приложение върху кожата единствено при липса на алергия към него.

 

Вълшебната медена вода


 

Медената вода има мощно действие за цялостното здраве на човека. Затова можем да я използваме в ежедневието си. Как да си я приготвим в домашни условия?

В съд загрейте вода – 1л. След като се поохлади, вземете 1 супена лъжица мед и я разтворете в нея. Винаги използвайте дървена лъжица, когато си приготвяте подобни лечебни отвари. Така получената смес съхранявайте в стъклена бутилка. Пие се два пъти на ден. Сутрин преди хранене и вечер. Напитката освен, че е приятно, има способността да регулира храносмилането и да активизира работата на червата. Особено подходяща е за хора, които имат проблем с храносмилателната система или имат мързеливи черва.

Ежедневният прим на медена вода има мощно детоксикиращо действие за организма като извежда от тялото натрупалите се токсини. Тя премахва паразитите от стомашно-чревния тракт и спира вътрешни кръвоизливи. Медената вода е способна да изведе излишния секрет от белите дробове и е много подходяща за хора болни от бронхит или други белодробни заболявания. Не на последно място, медената вода има и голяма полза за красотата на човек. Тази напитка изравнява тена на кожата и я прави нежна и кадифено мека.