0

Както дрехите, прическата и бижутата, така и маникюрът следва различни тенденции и върви в крак с модата. През 2016 г. той предлага огромно разнообразие от форми, дължини, цветове и декорации.

За да изберете кой стил подхожда най-много на вашата кожа и професия, първо трябва да се запознаете с метаморфозите на перфектния маникюр. Трябва да започнете с визията на плочката. Тази година има четири различни варианта, които са пряко свързани и с дължината на маникюра. Тя от своя страна зависи от начина ви на живот, задълженията и професията ви.

Форми

Ако например работите като масажист, дългите и заострени нокти във формата на бадем, които са тотален хит вече втора година, могат да ви попречат. В такъв случай за вас по-подходящ е облият вариант, който предразполага към по-къс маникюр. Овалната форма пък удължава ноктите, а и създава илюзията за по-дълги пръсти на ръцете. Тя придава ефект на полумесец и позволява различни закачливи акценти. Четвъртият вариант са квадратните нокти. Те изглеждат стилно и практично, като позволяват различна дължина според вашия собствен избор. Обикновено асоциацията към тази форма е френски маникюр и ако вие сте фенове на класическото, но се тревожите, че той вече е демоде, не бързайте да го отписвате.

 

Варианти

Всъщност френският маникюр все още е част от модните тенденции, но в малко променен вариант. Вместо прозрачна основа и бяла лента той предлага различни опции. Липсата на цвят в основата на плочката е чудесно решение за дамите, които нямат възможност да посещават маникюрист 2-3 пъти в месеца. Причината е, че когато нокътят израсте, това няма да личи особено. Ако спадате в тази категория, можете да заложите на два варианта – прозрачен или телесен цвят с цветна лента. Или пък ярък цвят с прозрачна лента, която обаче не е на върха на нокътя, а точно обратното – над кожичките. Ако си падате по весели предложения, можете да си направите различни по цвят лентички. Например жълт нокът със зелен връх, следван от зелен нокът с жълт връх, и т.н. Особено модерно е един от пръстите, най-често безименият, да е различен от останалите.

 

 

Актуално

Други тенденции са прозрачните ефекти в средата на ноктите, както и матовите цветове. Много актуални в момента са златистите и металните лакове, камъчетата, както и блестящите или брокатените акценти. Следващ вариант са нюансите, независимо дали те ще са смесени в ноктите в стил омбре, или пък ще оцветите всеки пръст в различни тонове на един и същ цвят. Всякакви линии, шахматни щрихи и геометрични фигури също са модерни. Наред с това обаче продължават и текстурните ефекти, наподобяващи 3D. Най-често те се правят с акрил. Що се отнася до цветовете, те зависят от сезона, стила ви на обличане, пръстите на ръцете и цвета на кожата. Прието е, че през пролетно-летния сезон е добре лакът да е в свежи, по-светли или пастелни цветове. Залагайте на тях и в случай че не харесвате ръцете си, тъй като по-тъмните нюанси подчертават формата на ноктите и пръстите. Ако имате по-елегантна визия и начин на обличане, доверете се на златисто-сребристите и матовите ефекти. В случай пък че сте по-скоро спортно-елегантен или артистичен тип, експериментирайте с комбинацията на различни тонове. Най-актуални са жълтото, синьото, кораловото, аквамаринът и цветът на отминалата година – марсала.

 

 

 

Пътеводител за начинаещи

В случай че не посещавате маникюрист, а имате желание сами да поддържате ноктите си, трябва да знаете някои важни правила. Преди да преминете към маникюра обаче, е нужно да се погрижите и за ръцете си. Изберете подходящ крем и го използвайте всеки ден. Вършете „мръсната работа“ вкъщи с ръкавици и приемайте достатъчно витамини А, B и D, защото това оказва огромно влияние върху нокътната плочка. Ако имате проблем с гризането на кожичките или маникюра си, използвайте горчиви мазила, за да се отървете от този порок.

  • Не режете кожичките, а ги избутвайте

Рязането стимулира растежа им и придава неестетичен вид. Освен това кожичките са източник на така необходимите за нокътната плочка естествени мазнини, които я поддържат здрава и бляскава и подпомагат задържането на лаковото или геловото покритие.

  • Винаги почиствайте добре плочката

Така лакът ще издържи максимално дълго време. Имайте предвид, че някои лакочистители съдържат масла, затова най-добре е да почистите с памуче, което е леко напоено в спирт.

  • Движете пилата само в една посока

Хаотичното движение напред-назад разцепва нокътя, води до разслояване и неравности.

  • Гел-лакът е атрактивен и издържа дълго, но ноктите ви се нуждаят от почивка

Поне веднъж на всеки три месеца ги подхранвайте само със заздравител и не ги „тормозете“ с друго покритие. Освен това избягвайте сами да сваляте гел-лака, защото може сериозно да увредите нокътните плочки.

  • Ако се лакирате сами у дома, изберете подходящия момент

Любимо на дамите е да се лакират точно преди да излязат, а след това да се чудят как да се облекат и обуят. Излишно е да хабите време в лакиране, ако веднага след това ще простирате, миете и чистите печката. Оставете си време, за да може лакът да изсъхне добре.

  • Винаги нанасяйте основа

Формулата е лак за основа, два пласта цветен лак и накрая топ лак. Последния можете да използвате през няколко дни за освежаване.