0

З абраната за провеждане на партита и купони в имоти в жилищни сгради, които се отдават краткосрочно под наем, въведена по време на пандемията, остава завинаги. Това обяви компанията Airbnb, която посредничи за краткотрайно отдаване на имоти по цял свят, цитирани от Travelnews.bg. Забраната бе въведена през август 2020 г. заради пандемията от COVID-19.

Апартаментите и имотите често са в обикновени жилищни сгради и шумните партита и непрекъснати купони са неприятни за живеещите трайно в тях собственици. Затова забраната е удължена.

През последните години все по-търсени са именно апартаментите, които се отдават в платформи за краткосрочно настаняване. Много чужди граждани, които посещават страната ни на екскурзия, за културен туризъм, почивка или работа по различни бизнеспроекти, избират именно такива имоти. Също така има български емигранти, които живеят в чужбина и са отдали дългосрочно жилищата си у нас под наем, при посещение в страната си намират подслон чрез платформи като Airbnb и Booking.

Мерки

Затягането на изискванията за временно наетите имоти е започнало в края на 2019 г. след поредица инциденти, в които наематели на имот пускали покана за купон към всеки, който желае, посочват от платформата. В резултат се събирали стотици хора и дори се стигало до намеса на полицията. Имало дори трагичен случай със стрелба и убити. Тогава била създадена специална линия за докладване от съседите за подобни „хронични партита“.

Нарушителите организатори на шумни купони и партита ще бъдат наказвани с отстраняване от платформата на предлагащите обекти под наем или забрана за достъп до услугите й на гости.

Въвеждат се и категории за така наречените Airbnb имоти, които дават възможност те да се ползват при различен режим от наемателите. Така за някои категории като замъци в Европа, винарни в Калифорния и вили на морския бряг се премахва ограничението за допускане на не повече от 16 гости, въведено преди повече от две години.