0

Ф еноменален ръст на експорта на български червени домати регистрират от НСИ за първите девет месеца на 2021 г, съобщиха от Министерството на земеделието. Любопитно е да се разбере, че България, която по принцип консумира вносни зеленчуци извън летния сезон, е увеличила експорта на домати с 4,7 хил. т, което прави ръст от 71,7%, на краставици с 4,2 хил. т, или скок с 44,3%, спрямо 2020 г.

Според статистиката през първите девет месеца на 2021 г. от страната са изнесени 11,2 хил. т пресни домати. Най-много са продадени в Румъния - 5,6 хил. т, Унгария - 2,7 хил. т, Германия - 1,2 хил. т, Чехия - 0,9 хил. т, следвани от Обединеното кралство, Хърватия, Полша и др., уточниха за “Телеграф“ от пресцентъра на Министерство на земеделието.

При експорта на пресни краставици и корнишони има скок с около с 44%, което общо прави 13,8 хил. т. Най-голям пазар на родни краставици са Германия, която е погълнала 2,8 хил. т, Чехия - 1,7 хил. Т, и Румъния - 1,2 хил. т. Северната ни съседка е най-големият консуматор на български корнишони - 3,6 хил. т., следвана от Полша - 2,9 хил. т.

От агроведомството не можаха да обяснят как е станал износът, нито дали става дума за био, или конвенционално производство. Васко Велев, един от най-големите производители на оранжерийни домати в България, обаче сподели, че негов колега е осъществил износ в търговска верига в Австрия по лична инициатива. Според българските земеделци като цяло не може да се разчита на контактите на търговските вериги у нас. Ако има експорт, той се осъществява чрез лични контакти.

От октомври обаче тръгваме стремително към дъното заради космическото поскъпване на ток и газ. Масово затварят оранжерии, коментира пред „Телеграф“ Теодора Кръстева, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. За Коледа български краставици няма да има, но борсата е пълна с албански и македонски, съобщи тя. Първите родни краставици се очаква да се появят през февруари, каза Васко Велев, който е от малцината, които не са затворили оранжериите си, които отоплява на газ.

Велев обясни, че заради цените на горивата килограм родни краставици през февруари от 3 лв. преди ще скочи на 7 лв. на едро. Българските домати на едро от 3,50 лв. ще излязат поне на 7 лв. за кг от неговите оранжерии през април. Не е ясно на какви цени ще стигне до потребителите обаче, защото нашите производители очакват контрабанден внос от Гърция, който може да ги срине. Гърция субсидира износа, а и европомощите на килограм за южните съседи са по-високи, обясни Васко Велев.