0

О т 7 до 23 съставки, сред които Е-та, нишесте, кожички и дори пилешко месо са открити при изследване на 25 марки колбаси с наименование „Бургас“. Проучването е на Асоциация „Активни потребители“, а продуктите са закупени по метода „таен клиент“ от търговската мрежа в страната. Резултатите за съдържанието на колбасите са на база основната информация, извлечена от етикетите на продуктите. Оригиналната рецепта за салам „Бургас“ включва само 4 продукта, които трябва да се влагат в салама, а те са свинско и говеждо месо, сол и натриев нитрит, плюс подправки и вода.

Рекордьор

Рекордьорът е шпек, в който са описани общо 23 съставки, установи проучването. Но оценката е базирана на етикетите, а в действителност може да има и какво ли още не вътре, коментира Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пред „Телеграф“, който участва в изследването. Според него има производители, които крият част от съставките, като например не споменават, че използват за производството механично отделено месо, което буквално се изтъргва от кокалите, а всъщност е отпадък. 90 на сто от суровината, която се влага в колбасите у нас, е именно тези отпадъци. Тенденцията по-евтиното да има повече съставки от рода на Е-та не е толкова силно изразено, както е при сиренето, но има и такива наблюдения, посочи Иванов. Цените на колбасите, които са закупени за изследването, са в диапазона от 13,28 лева до 39,94 лева за кило. Разликата в броя на съставките от най-скъпия до най-евтиния колбас е 6, а в цената е 6 пъти. Така в салама от 39,94 лева има общо описани 17 компонента, а в този от 13,28 лева са 23. Сред отличниците по най-малък описан брой продукти е салам, който се продава за 34,95 лв. за кило.

Добавки

Масово се добавят захари, оцветители и индустриални суровини. Съвременните колбаси „Бургас“ значително са „забогатели“ е изводът от проучването. Иновации има и във видовия произход на месото, поне при 7 марки е добавено пилешко, въпреки че то обичайно не се използва при трайните колбаси. При други се влагат субпродукти като свински кожички или техен хидролизат. Някои по-съвременни вещества, включително антиоксидантите и регулаторите на киселинността са почти задължителен атрибут. Други като ензима трансглутаминаза, фосфатите и гумите се добавят заради способността да задържат вода, което е трик за намаляване на себестойността. Влагането на всичко изброено в колбасите цели постигане на различни свойства и е строго индивидуално.