0

У правителният съвет на „Булгартрансгаз“ ЕАД избра Кирил Равначки за изпълнителен директор на газопреносния оператор. Решението е одобрено от Надзорния съвет на дружеството на 9 април.

Промяната се наложи, след като досегашният шеф на дружеството Владимир Малинов стана служебен министър на енергетиката в кабинета "Главчев".

В периода от 2019 г. до началото на 2023-та Равначки е изпълнителен директор на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД. До декември 2023 г. той е член на общото събрание на Европейската асоциация на енергийните борси в Европа. Представител е на България в управителния координационен съвет на общата платформа за покупка на природен газ, създадена в края на 2022 г. от Европейската комисия. От февруари 2023 г. Равначки е член на Управителния съвет на „Булгартрансгаз“ ЕАД. От 2012 до 2018 г. работи в газопреносния оператор като специалист в отдел „Финанси“, както и като директор на управление „Анализи и международна дейност“. Завършил е специалности „Икономика“ и „Бизнес администрация“ в Американския университет в България.

Документите за вписване на променените обстоятелства в дружеството са подадени в Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към Агенцията по вписванията.