0

С амолет от същата марка и модел като този, чийто люк се откъсна по време на полет в САЩ, е кацнал в София в четвъртък, 4 януари. Това показа проверка на „Телеграф“ в публичните летателни архиви.

АД В НЕБЕТО: Самолет с голяма дупка кацна аварийно (ВИДЕО)

СЛЕД КАТО СЕ ОТКЪРТИ ПРОЗОРЕЦ: Свалиха всички 65 самолета на компанията с авариралия Boeing

Авария

В събота "Боинг 737 Макс 9" на авиокомпанията „Аляска еърлайнс“ със 177 души на борда извърши аварийно кацане в Портланд, щата Орегон, в САЩ, след като люк и цял елемент от фюзелажа се откъртиха по време на полет малко след излитане за Онтарио, Канада.

Цяло парче от фюзелажа на самолета се откърти по време на полет пред ужасените погледи на пътниците

 Цяло парче от фюзелажа на самолета се откърти по време на полет пред ужасените погледи на пътниците
АП/БТА

Самолетът излетял около 17 ч. местно време, преди да се върне обратно на летището, след като екипажът подал сигнал за проблем на борда - разхерметизиране и загуба на налягане. Един от пътниците - Кайл Ринкър, разказа пред Си Ен Ен, че прозорецът се е откъртил точно след излитането на машината.

Решение

"Аляска еърлайнс" обяви, че спира от полети машините си „Боинг 737 Макс 9“ след инцидента. Малко по-късно от Федералната агенция за гражданско въздухоплаване на САЩ (FAA) разпоредиха незабавна проверка на 171 самолета "Боинг 737 Макс 9" в САЩ, като забраниха да се извършват полети с тях до второ нареждане. Според данни, предоставени от компанията "Боинг" на АФП, до момента са въведени в експлоатация около 218 самолета от този модел.

Въпреки драматичния момент, пасажерите запазили самообладание

 Въпреки драматичния момент, пасажерите запазили самообладание
АП/БТА

Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) обяви, че нито една авиокомпания от ЕС не използва тази конфигурация на Боинг. Версия 9 е една от най-новите на компанията и излиза на пазара за пръв път през 2020 г.

У нас

Проверка на „Телеграф“ показа, че за последно самолет „Боинг 737 Макс 9“ е кацал на летище София на 4 януари в 9,07 ч. Полетът е бил на „Турски авиолинии“ от Истанбул. Същият самолет е излетял обратно за Истанбул в 10,22 ч. на същия ден.

Вчера от турския превозвач обявиха, че спират петте си самолета "Боинг 737 Макс 9" за проверка. Самолетите ще останат на първото летище, на което са се приземили, съобщи говорителят на авиокомпанията Яхя Юстюн в социалната мрежа X, предаде Ройтерс.

Проверка на „Телеграф“ показа, че вчера полетите на турските авиолинии от Истанбул до София са били осъществявани с други самолети. „Турски авиолинии“ „Флайдубай“ са единствените превозвачи, обслужващи летище София, които имат самолети от тази конфигурация.