0

В исоката инфлация в строителството изяде една спалня. Приблизително с толкова е намаляла покупателната способност на средностатистическия софиянец спрямо масовите апартаменти в последната година и половина, сочат изчисленията на „Телеграф”.

Преди година и половина в София с една средна заплата можеше да се закупят 0,8 квадратни метра площ. Към момента този коефициент е спаднал на 0,6.

Това каза пред „Телеграф” Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Коефициент

По думите му години наред, още от 96 г. досега този коефициент, отразяващ покупателната способност, стоял на приблизително едно и също ниво. Ситуацията обаче се променила след появата на инфлацията в резултат на печатането на много необезпечени пари заради ковид пандемията. Ставаме по-бедни, защото можем да си купим по-малко жилище, обясни той.

Заради вдигането на цените на материалите себестойността на жилищното строителство е нараснала с 27%. Цените обаче са се вдигнали според статистиката само с 12%. Разликата е за сметка на част от печалбата на предприемачите според Шопов.
От 1 лев на кг желязото скочило на 2,10 лева, тоест със 110%. Поскъпването до голяма степен било спекулативно заради липсата на доставки, но след нормализиране на глобалната логистика цената вече е паднала до 1,60 лева. Топлоизолацията пък е с 40% нагоре, а дървеният материал – със 105%. При тях няма тенденция към намаляване.

Както „Телеграф” писа, заради високите цени на строителните материали много строители се въздържат да продават готовите жилища, докато цените се успокоят. Така все по-малко жилища се предлагат на „зелено”, а предприемачите предпочитат да изчакат Акт 16, за да продават по-скъпо. Междувременно завършват строителство с банкови заеми или със собствени средства.

Прогноза

„Замразени строежи няма. Строителството продължава, вие виждате, крановете се движат. Но има незапочнати обекти и такива, които се строят, но не се продават апартаменти в тях. Това влияе по следния начин – предлагането ще намалее и цените ще се качат. Моята прогноза е, че цените ще се увеличат с още 20%, с оглед инфлацията в строителството и намаленото предлагане. И това ще е в рамките на следващите 9 месеца”, каза Шопов.

Брокери на недвижими имоти и кредитни консултанти обаче очакват, че пазарът на недвижими имоти ще се охлади и цените дори да не се намалят, ще се успокоят и поскъпването ще се преустанови. Причината е, че се задава пречупване на тенденцията на ниските лихви по ипотечните кредити. След Федералния резерв на САЩ този месец се очаква и Европейската централна банка да повиши основните лихви, а още едно увеличение е планирано за септември. Повишаването на лихвите ще се усети и у нас, вероятно най-рано към края на годината, като първоначално ще засегне новоотпуснатите кредити, а впоследствие – и старите.

Очаквам в следващите 6 месеца до края на годината пазарът да се стабилизира и поскъпването да се намали до минимум. Търсенето ще продължи да бъде активно предвид работещата икономика на страната, коментира брокерът на недвижими имоти Иван Андреев.

Статистиката на Агенцията по вписванията потвърждава тенденцията за охлаждане на пазара. В София ръстът на сключените сделки през второто тримесечие е под 1%. На годишна база е само 3% при 8,7% през първото тримесечие.

Стойност

„Допреди година, година и половина имаше квартали с високи цени и хората просто знаеха, че срещу тази висока цена получават повече предимства. В един момент се оказа, че тези стойности са вече невъзможно високи. Например в „Младост”, където търсенето е високо, ако допреди година и половина имаше цени в диапазона 1300-1400 евро, сега те гонят 1800-2000 евро на квадратен метър. Става невъзможно за едно нормално семейство да закупи жилището, което иска”, обясни Иван Андреев от агенция „Амадеус”.

В София в последната една година изключително много нараснал интересът към „Овча купел” заради пускането на метрото дотам. В момента този квартал е изравнил като цена други локации, считани довчера са много по-атрактивни като „Манастирски ливади”, южната част на „Дървеница”, „Малинова долина”.

Строители на зелено искат промяна в договорите

Имаме няколко случаи на клиенти, които са идвали с оплаквания, че строител по договор за строителство на зелено иска да повиши цените. По закон това е възможно, има такова  правило в Закона за задълженията и договорите. Все пак има и договори, в които е предвидено, че цената не подлежи на изменение, по повечето не са такива.

Това коментира адвокат Силвия Стойкова от адвокатско дружество „Господинов и Генчев”. Тя съветва купувачите да искат документи, с които предприемачът да обоснове искането си за по-висока цена. Ако строителят поиска завишение, от това не следва, че веднага трябва да плащаме. Предприемачът трябва да предостави документи като обосновка, обясни тя.

В Бургас и Варна има застой

Поскъпването на имотите засяга най-вече София, но тя е другата България. В градове като Бургас и Варна цените са се стабилизирали. Дори брокери оттам идват да работят в столицата, защото работа по морето няма, коментира брокерът Любомир Минчев от агенция „Ремакс”. По думите му има и много региони, особено по селата, където хората не искат имоти дори да им ги подаряваш.