0

Н ационалната агенция за приходите погна 1896 българи с имоти в Гърция. Кампанията е стартирала през октомври 2022 г., става ясно от отчета на приходната агенция за миналата година. От селектираните лица на 767 са възложени ревизии, като контролните производства продължават и през 2023 г.

Кампания

Кампанията е по повод информация за отчетната 2016 г., получена от Гърция по линия на автоматичния обмен. Контролните действия са спрямо физически лица, придобили или продали през въпросната година недвижими имоти, находящи се в южната ни съседка.

През миналата година са приключили и 18 проверки на физически лица, които притежават имоти в Дубай. В хода на проверките са подадени 6 коригиращи декларации и е съставен един акт за установяване на административно нарушение. В резултат на проверките през 2022 г. са възложени 4 ревизии, като са приключили 3 от тях. Допълнително установените задължения са в размер на 131 000 лв., подчертават от НАП.

Сметки

Приходната агенция проверява и българи с банкови сметки в чужбина по линия на автоматичния обмен на информация. През 2022 г. са приключили 8 проверки на такива лица. Още в хода на проверките инспектираните лица са декларирали доходи на обща стойност над 4,5 млн. лева. През 2022 г. са приключили и 11 ревизии с общо допълнително установени задължения в размер близо 2 млн. лв.

В рамките на обмена на информация с държавите - членки на ЕС, за закупени нови автомобили са извършени проверки на 19 нерегистрирани по ДДС лица, придобили нови превозни средства. Съставени са 5 акта за установени административни нарушения. Извършена е една ревизия, която е приключила с допълнително установени задължения в размер 435 хил. лева.