0

Р ибари от Северното Черноморие гласят протести срещу законопроект на група депутати за разполагането на вятърни електроцентрали във водите на Черно море. Идеята бе лансирана от народния представител Ивайло Мирчев от ПП-ДБ, според когото в морето около Шабла за няколко години могат да се изградят поне 6 гигавата мощности, с което ще се гарантира енергийната ни независимост. Тази идея обаче среща отпор от страна на рибарската общност във Варненско и Добричко. Според тях вятърните електроцентрали ще повлияят негативно на миграцията на рибите, ще нанесат тежки поражения и върху туризма в региона.

Опасност

Законопроектът за изграждането на вятърни електроцентрали вносителите очакват да бъде гласуван в Народното събрание още този месец. Ако той не изпълнява конкретни критерии, рибарската общност в Крайморска Добруджа е готова да излезе на протести, посочи пред БНР Виктор Лучиянов от Балчик. Според него такива вятърни съоръжения в морето ще оставят в историята редица видове риби по нашето крайбрежие.

Сравнение

В законопроекта е записано, че съоръженията ще бъдат поставяни на разстояние между 20 и 50 км от брега. Според Виктор Лучиянов обаче, предвид спецификата на морето в Шабленския и Каварненския регион това не е достатъчно. Според Лучиянов не може да се направи сравнение как ще се отразят подобни съоръжения по българското крайбрежие, тъй като има специфични разлики в морето.