0

“Сръбските туристи много харесват курорта Банско, където има страхотен ски център. Те обичат това място. Да, нашите туристи харесват и Пампорово, и Боровец, но Банско е на първо място“. Това каза в Благоевград сръбският посланик Желко Йович, който участва в церемонията по откриване на почетно консулство на западната ни съседка в града.

Връзки

Той подчерта, че целта на почетното консулство е да укрепи, да засили, да разшири връзките между двете държави и двата народа - в областта на културата и на икономиката. Добри ли са връзките в културата и икономиката, то и политиката върви добре. Според него е много важно, че то ще се намира в един университетски град. Дипломатът преди време бил на тържество на Американския университет и казал на ректора, че с добра реклама е възможно още повече сръбски деца да учат тук. Той смята, че сега всичко е в ръцете на кмета Илко Стоянов, на местните власти, на почетния консул и на хората, за да се възползват от наличието на консулство в Благоевград. „За мен като баща е по-добре детето да учи в качествен университет в България, отколкото в Германия. Тук сме братя, няма езикова бариера, ние говорим сръбски, вие български, разбираме се. Винаги ще изберем университет в България, а не в САЩ, Западна Европа, Австралия”, каза още Желко Йович.

С усмивка

Посланикът отказа да коментира позицията и протестната декларация на ВМРО-Благоевград, която бе разпространена в четвъртък, а вчера бе прочетена от лидера на партията в града Вангел Тодоров на извънредната сесия на Общинския съвет. Членовете на общинската структура на партията подозират, че дипломатическият център може да се превърне в сборище на българомразци и да се ползва за враждебни и подривни действия от страна на Белград. „Тук съм с усмивка, щастлив съм, радвам се на хубавите неща. Не живея в Студената война, живея в 2023 г. Обичам всички, прегръщам всички, подавам ръка. Който пожелае да я приеме, е добре дошъл. Който не иска, има място за всички под слънцето”, сподели Желко Йович.