1

Д омакините луднаха по нова рецепта за бързо, лесно и ефикасно кисело зеле без нужда от претакане. Оригиналната рецепта е на актрисата Мария Каварджикова и семейството й, които всяка година слагат зеле.

„Правим зелето така от 20 години. Рецептата е на втория ми съпруг, режисьора Иван Балевски. Отваряме го прени Коледа. Най-много обичам киселото зеле нарязано с праз и сланина“, каза Мария Каварджикова за „Телеграф“. 

Тайната е в подредбата и завиването на зелките в подходящ бидон за 40 дни, след което е готово за употреба. 

Бистро 

Зелките се нареждат с изчистени външни листа в бидон, между тях се ръси морска сол, а може и готварска. Слага се хрян, люта чушка, царевица за газировка, червено цвекло за цвят. Затиска се с чиния, отгоре лозови или вишневи пръчки, върху тях изварен речен камък. Завива се найлон, около гърлото се навива тиксо, покрива се с одеяло или чувал. Оставя се да втасва 40 дни, без да се отваря. Резултат е отлично втасало зеле, с бистра чорба.  Народът масово слага киселото зеле по бидони, въпреки необичайното топлата есен още в края на октомври. Инсталират си го в мазето, на северна тераса или в хладна стая, а някои си слагат бидоните в общите коридори по блоковете. 

Кръстоска

Тази година хит е сортът „Син камък“, който се получава от съчетание между сортовете „Кьосе“ и „Балкан“. За това разказа пред „Телеграф“ Ваня Иванова, земеделски производител от Южна България, която продава на пазара „Иван Вазов“ в столицата. Направихме си това кръстосване, защото кьосето е много рехаво, въпреки че хората много го обичат. Освен това го нападат вредители, а българският сорт “Балкан” го прави по-тежко, по-здраво и също така вкусно, обясни Ваня Иванова. Зеле има навсякъде, но хрянът свършва още преди да се постави на щанда, а цената му стига космическите 25 лв. за кг. 

ВАДЕТЕ БИДОНИТЕ: Топ рецепта, с която киселото зеле никога не се разваля. Лесен трик спасява най-милото на българите

„Търся зеле с пет лъча на дупето, защото то е истинското кьосе“, обясни клиентка на зеленчуков щанд в голяма търговска верига пред „Телеграф“. Тя уточни, че вече не използва лилави зелки за цвят на чорбата, защото после се размивали. „Тайната на розовия цвят е в цели главички червено цвекло. Те само се измиват, но се режат и така не миришат на пръст“, обясни жената.