0

Ц ените в магазините в моловете паднаха наполовина след трескавото пазаруване преди Коледа, установи проверка на „Телеграф“.

На някои места те бяха достигнали нива от преди пандемията. В зависимост от маркетинговата си стратегия имаше магазини, които просто бяха обявили разпродажба, без да посочват процент. На други места пък вървяха от 30%, 60% и 70% .

Така например модните сега плетени пуловери можеха да се намерят по 12 лв. На малко по-висока цена от 19 лв. се продаваха и маркови дънки, както и почти изчерпаните, но така търсени суичъри с цип. Докато намаленията преди Коледа бяха по-скоро формални, то може да се каже, че големите януарски разпродажби са започнали още преди Нова година. Елегантни сака от еко кожа, при това от новата колекция, се предлагаха за 40 лв., а дънкови якета за по двайсетина.

В истинска еуфория може да изпадне човек в магазините за чанти и куфари. Там малките куфарчета за полети с нискотарифни компании, при това на четири колела, което дава повече устойчивост, в момента могат да се купят от 45 до 60 лв. Така цените на някои от тях са паднали с повече от 70 и 80%. Значително по-малки са отстъпките при пилотни български модели от плат, но на четири колела и сгъваеми като пътна чанта. Може да се каже, че те въпреки че струват почти 100 лв., с намалението са се превърнали в истински хит сред пътуващите.

Въпреки че магазините са направили намаления и за чантите, специално за лаптоп, които са унисекс, от тях и в момента не могат да се намерят по-евтини от 180 лв. За сметка на това пък дамските ранички от еко кожа, които могат да поберат и лаптоп, и фотоапарат, и са в изискани и радостни цветове, са паднали от 80-90 лв. на 50 лв.

Духът на намаленията е обхванал и улица „Витоша“ в столицата. В момента например в български магазин, известен с елегантните си и предимно делови и официални облекла, има намаления от 30- 60%. Поли, спортно-делови от висококачествени материи могат да се купят за по 50 лв. при предишни 90 лв. Официалните суичъри, които роди пандемията миналата година, са паднали от 100 лв. на 50 лв., а официално-делови панталони - от 130-140 лв. на 80 лв.

Най-изгодни са намаленията в немските магазини, където при умело търсене може да се изрови пола от кадифе за 6 лв., дънкова за 4, а зимни якета, украсени с множество ципове и пухкава подплата, за 50 лв.