0

Ц ените в София на жилищата през миналата година са нараснали с около 10%. Същото важи и за другите големи градове. В морските и планинските курорти отбелязаният ръст е с между 3 и 7%, отчитат от Bulgarian properties.

Цените в София на жилищата през миналата година са нараснали с около 10%. Същото важи и за другите големи градове. В морските и планинските курорти отбелязаният ръст е с между 3 и 7%, отчитат от Bulgarian properties.

Продължи да нараства търсенето на по-просторни и светли жилища. В обобщение за 2021 г. - пазарът успя да се сдобие с активни купувачи от двете основни групи - за собствено ползване и за инвестиция. Това доведе до по-бърз от очаквания ръст на продажбите и на цените. Пряко следствие от голямото търсене на имоти в цялата страна е

изчерпването на наличното предлагане

и нужда от ново такова, което пазарът трябва да предложи през 2022 г.

Възстановяването на икономиката в България ще продължава. Това ще е един от факторите търсенето да продължава да бъде стимулирано както от нуждата от собствено жилище, така и от желание за вложение в сигурен актив с цел предпазване от инфлация и други рискове, които предстоят. Влияние ще оказва и нежеланието на банките да съхраняват депозити с големи наличности и да ги наказват с такси. Банките продължават да държат рекордно ниски лихвени проценти по жилищните кредити и дори да има известно покачване в края на годината, то няма да бъде такова, че да се отрази съществено върху търсенето. В резултат на тези фактори очакванията на брокерите са цените на жилищата да продължат да нарастват, като през тази година поскъпването също ще бъде с около 10%. Впоследствие може да има известно успокояване на темпа, но като цяло перспективите пред развитието на имотния пазар остават положителни и през следващите няколко години.

В София през 2022 г.

най-търсени се очаква да бъдат кварталите в широкия център

като Зона Б-5, Зона Б-18 и 19 и „Банишора“, както и други райони, които граничат непосредствено с централните части на София и се явяват тяхно естествено продължение. Там има налични терени за строителство и вече започна реализацията на доста мащабни проекти, които доказано променят градската среда и увеличават привлекателността на тези райони.

Омикрон не отказва купувачите от огледи на място


Вълната от новия щам Омикрон не успя да откаже купувачите от огледите на място на имотите, констатират столични брокери.

Според Даниела Грозева от „Веда корект“ предпочитат се живи огледи въпреки предоставени виртуални турове. „Тези които имат нужда от сделка, не се спират пред страха от Омикрон. Факт е, че все повече хора, продаващи имот, независимо дали живеят там или не, свеждат огледите до ден в седмицата в определени часове“, пояснява тя.

Полина Стойкова от Bulgarian properties смята, че засега не се забелязва някаква промяна конкретно заради новата вълна.

По думите на Константин Пандов от ЕППИ не се отчита намаляване на огледите, напротив, което свързваме със събуждането на пазара след празниците. „Нашите наблюдения са, че всички желаят да реализират оглед на място. Не мисля, че някой би купил имот, без да го види“, категоричен е той.

Председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Добромир Ганев смята, че пандемията създава известни проблеми, каквито има и при административното обслужване на сделките. „Има и болни колеги. В такива моменти дигиталните технологии влизат в полза на клиентите и професионалните брокери. За съжаление трябва да отбележа, че дигитализацията сред фирмите, предоставящи брокерски услуги, е с много ниско проникване“, констатира той.