0

- Миналата зима нямахме грипна епидемия, но според здравните експерти 2022 г. може да ни изненада. Какви са симптомите на грип при деца и как протича заболяването при тях?
- Сезонният грип е остра респираторна инфекция, причинена от един от трите грипни вируса - А, Б и С. Това е най-разпространеното инфекциозно заболяване в света, което по време на сезонните епидемии засяга около 10% от възрастните и 20-30% от децата.
Децата са особено уязвими на грипните инфекции и техните усложнения. Симптомите започват внезапно с повишена температура, силно неразположение, главоболие, хрема, болки в гърлото, кашлица, болки в мускулите и ставите.


Грипните вируси могат да бъдат изключително опасни за децата, особено при тези с хронични заболявания.  Високата температурата над 40 градуса може да е предпоставка за фебрилни гърчове. Освен типичните грипни симптоми, малките пациенти често имат и стомашно-чревни неразположения – гадене, повръщане или диария, които могат бързо да доведат до обезводняване. Децата под 2 години най-често са  хоспитализирани поради усложнения, свързани с грипа - отит, бронхиолит, пневмония, миокардит, гърчове, менингит, енцефалит. Това може да доведе и до фатално протичане.
- Изложени ли са децата на по-висок риск от грип заради връщането им в училище и в детската градина?
- Основният начин, по който се разпространява грипът, е въздушно-капковият път, по-рядко индиректно - чрез контаминирани ръце и предмети. Вирусът има  висока устойчивост във външна среда и висок контагиозен индекс. Най-голяма е опасността от заразяване в затворени пространства, където има струпване на повече хора - в детски градини, училища, офиси, транспортни средства, хипермаркети. Поради тази причина при зачестяване на случаите на грип децата излизат в т.нар. грипна ваканция.
- Какво могат да направят родителите, за да защитят децата си от грипния вирус?
- Най-сигурният начин за предпазване от заразяване и тежко протичане на грипа е имунизацията. За да има ефект ваксинопрофилактиката, трябва да бъде направена преди началото на новия грипен сезон. У нас обикновено пикът идва през декември – януари. Препоръчва се ваксината срещу грип да се приложи поне 14-21 дни преди началото на циркулацията на грипни вируси, за да има време да се формира имунитет. Сега все още може да се постави противогрипна ваксина. Ваксина може да се прилага, при положение че лицето е здраво и няма остро заболяване.
- При кои деца препоръчвате противогрипната имунизация да не се отлага?
- Препоръчва се имунизациите да се извършват ежегодно при всички деца, особено от рисковите групи - деца над 6-месечна възраст, страдащи от хронични белодробни заболявания, включително астма и муковисцидоза, хронични заболявания на сърдечносъдовата система, включително ВСМ, метаболитни заболявания, особено диабет, хронична бъбречна недостатъчност, вродена и придобита имуносупресия, включително медикаментозна, носители и болни от НIV, хемоглобинопатии, органна трансплантация.
- На база вашия опит в лечението на деца какво смятате  за профилактиката срещу грип?
- Широко признато е, че децата играят основна роля при предаването на грипа в обществото и са основният портал, през който вирусът влиза в домакинството. Ваксинацията на деца против грип оказва индиректно положително въздействие върху ограничаване на разпространението на грип в обществото.
- Какъв грипен сезон може да очакваме?
- През изминалия сезон 2020/2021 г. циркулацията на грипните вируси в Европейския съюз беше необичайно слаба, а в България за първа година не бяха доказани грипни вируси. Това се обяснява с прилаганите противоепидемични мерки, които оказват ефект не само върху пандемичния коронавирус, но и върху грипните вируси. Ако и през този сезон се спазват стриктно противоепидемичните мерки, е възможно да няма тежка грипна епидемия, каквито се наблюдаваха в сезоните преди пандемията.
Ранното доказване на грипен вирус A (H3N2) в Европа обаче показва, че настоящият грипен сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния, особено за деца с по-слаб имунитет.
Нови ваксини се разработват всяка година поради изменчивостта на вируса, като в тях се включват очакваните щамове за съответния грипен сезон. Най-често се прилагат три- или четиривалентни ваксини, които съдържат различни щамове от двата основни типа - А и В.

Това е тя:

Д-р Милена Янкова е специалист по педиатрия и детска пулмология. Работи в Детски кабинет по белодробни болести „Южен парк“ в София.

Независим авторски материал публикуван с подкрепата на Астра Зенека.