0

В ладислав Горанов и Севдалина Арнаудова наистина са арестувани, Менда Стоянова не е. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пред журналисти, докато пред сградата на Главна дирекция "Национална полиция", където е задържан бившият премиер Бойко Борисов, се събират симпатизанти на партията му.

Като политическа репресия, целяща обезглавяването на опозицията, определи снощния арест на лидера на ГЕРБ Дончев. По думите му подобно нещо не може да се случи в нито една „нормална държава”. „Има държавни органи и държавен апарат, между които е МВР, и ако някой болен мозък си мисли, че може да злоупотребява с държавните институции - много е сбъркал”, посочи още той пред Нова телевизия.

„Аз познавам Борисов от повече от десет години. Не мисля, че някога някого за нещо е изнудвал. От оскъдната информация излиза, че този случай няма нищо общо с Европейската прокуратура. Това е тук скалъпен, зле скалъпен компромат”, заяви Дончев.

Националният координатор на ГЕРБ Никола Николов обясни, че Борисов не е бил разпитан в ГДНП до снощи, според разговор, който e имал със защитника на лидера на ГЕРБ Менко Менков. 

„Нито има повдигнато обвинение, нито е извършен разпит. Цялата истина е, че това е един театър, сътворен от Кирил Петков и Бойко Рашков. Целта е Борисов да бъде показан как е арестуван, за да имат нещо, с което да си направят следващите избори”, посочи той.

За публикацията на премиера във Facebook „Няма никой над закона”, Николов каза: „Това е брутална ирония. Кирил Петков е човекът, който наруши конституцията и това не го казва ГЕРБ, а Конституционният съд”. 

Бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева също посочи, че арестът е „абсолютна политическа репресия”. „Саморазправа с лидера на най-голямата опозиционна партия”, обясни тя.

Събитията днес определи като кулминацията на „случващото се преди няколко месеца по време на изборите”. „Когато хора, без заповеди, се арестуваха, обискираха и се унижаваха. Днес виждаме завършека на всичко това. На репресивното правителство на Кирил Петков, на базата на чиито показания е арестуван Борисов и няколко души от ГЕРБ”, каза още Караянчева.

Тя коментира и управлението на Борисов: „За 12 години направи България различна. Европейски лидер, лидер на Балканите. Промени облика на страната”, е нейното мнение.

Депутати, бивши министри и членове на ГЕРБ се събират пред ГДНП тази сутрин. „Ние не може да не защитим лидера си, както и всеки друг, който може да изпадне в подобна ситуация”, подчерта зам.-председателят на партията. Дончев беше категоричен, че няма да се пречупят лесно: „Ако в някоя болна глава се е появил такъв сценарий, да му кажа от рано сутринта, че няма да стане”, поясни Дончев. 

„Ще направим декларация в парламента днес, а след това ще се включим към колегите на протеста.“ Това коментира пред журналисти и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пред ГДНП, където продължават и тази сутрин да се събират членове и симпатизанти на партията. 

„Това, което се случва в момента ми прилича ми на събитията от 1945 г. -  без съдебна заповед, хората са извличани от къщите им Започва се с 3-4. Доколкото разбираме всичко това е по разпореждане на Кирил Петков. Аз не съм чувал в друга нормална държава премиерът да разпорежда арести. След като може да разпорежда арести, не бих се учудил да разпореди един народен съд. Днес може да разпоредят да свалят имунитетите на всички и с един направен днес народен съд да ни подкарат“, заяви Добрев.

Кое е съдебното производство, вие знаете ли?, попита Добрев. „Аз не знам да има досъдебно производство, но ми е интересно какво се опитват да прикрият с тази акция. Станало е нещо вчера или се готвят да направят нещо днес? Аз съм убеден, че те се готвят, или са направили нещо, или се готвят да направят нещо, за което не искат обществото да знае. Това, което четох по медиите е, че те се готвят да изпратят ракети в Украйна, че се готвят да се включат в конфликта. Ако това е целта, да го бяха казали честно в лицето на хората. Да бяха казали какво налага, може би и ние бихме подкрепили такова действие. Правят цирк, за да захлупят някое друго свое действие.“ „Полицаите са казали, че им е разпоредено арестите да бъдат извършени пред децата им“, допълни Добрев.

Цвета Караянчева допълни, че това е абсолютно скалъпена акция. „Опитват се да пречупят лидера на най-голямата опозиционна партия, така и членовете на ГЕРБ. Видяхте, че политически репресии имаше върху членове на партия ГЕРБ по време на предизборната кампания, но видяхте, че ние издържахме. Сега това е кулминацията. Арестът на лидера на най-голямата опозиционна партия, за мен това е скалъпена акция посред нощ, цивилни са нахлули в къщата на Борисов, пред децата, пред внуците.“

Посрещнаха ареста на Борисов със заря

Чуждите медии гръмнаха за ареста на Бойко, новината обиколи света

Вижте как изведоха Бойко Борисов от къщата му в Банкя, за да го отведат в ГДНП