0

О коло 15 района нямат недостиг на места за децата от 3 до 6 години. Най-натоварени остават „Витоша“, „Триадица“, „Лозенец“, „Красно село“. Това каза в отговор на въпрос на „Телеграф“ столичният кмет Йорданка Фандъкова, която присъства на официалното откриване на 131 ДГ „Флора“, първата в „Манастирски ливади – Изток“.

В момента в нея има 171 деца, като максималният брой на малчуганите ще достигне до 200. В същото време се строи още една детска градина в района, в кв. „Стрелбище“, работи се и за разкриването на още 4 групи в „Гоце Делчев“, като там сградата ще е филиал на 131 ДГ.

На друг въпрос на медията ни директорът на дирекция „Образование“ Мария Минчева каза, че местата за първото класиране, което е днес, са малко над 13 600, които включват яслените и градински групи. „Към момента около 500 деца са без места в детските градини на 4-годишна възраст, същото е и за децата в първа група“, посочи тя. От своя страна Фандъкова изчисли, че в последните години са били построени близо 140 нови сгради. Тя увери, че до края на годината очаква недостигът при 3-годишните да бъде сведен до минимум, като за това съдейства бурното строителство на нови сгради

. „Очаквам да сме осигурили места за 5- и 6-годишните, очакваме да изпълним ангажимента си и за 4-годишните до есента. Отваряме и яслени групи, но там напредваме по-бавно, защото акцентът е да осигурим децата между 3 и 6 години“, заяви тя. От думите й стана ясно, че се очаква пускането в експлоатация на 6 детски градини, продължава строителството на 21 нови сгради, като 15 от тях да бъдат завършени до края на годината.