0

3 септември 2024 г., София. За първи път в български национален ефир ще бъде излъчен документалният филм „Агент Пикадили“, който разкрива неочаквани подробности и поставя нови въпроси около убийството на българския писател и дисидент Георги Марков. Зрителите ще могат да проследят двата епизода на датската продукция на 7-и и 8-и септември от 15:10 ч. по NOVA NEWS, когато се навършват 46 години от едно от най-загадъчните убийства от времето на Студената война. Филмът използва драматизации, базирани на доклади от разпити, свидетелски показания и други материали от хода на разследването.

Дръзкото „убийство с чадър“ на Георги Марков през 1978 г. в Лондон чрез инжектиране на смъртоносна доза рицин с помощта на модифициран чадър е било разследвано от Скотланд Ярд и се смята, че е извършено от агенти на българската Държавна сигурност, вероятно с помощта на КГБ.  Един от основните заподозрени е Франческо Гулино, италианец, който се предполага, че е бил агент на Държавна сигурност с кодово име „Пикадили“. Въпреки сериозните подозрения срещу него, Гулино никога не е бил обвинен официално за убийството.

Сюжетната линия проследява опитите на датския журналист Улрик Скоте да се свърже с Гулино, който живее в Австрия под прикритие, и да го накара да говори за миналото си. Междувременно се разкриват множество нови подробности от разследването, включително документи, които показват, че Гулино е бил обучаван като шпионин и е имал връзки с българските власти. Хвърля се светлина върху тайните операции, които е изпълнявал за българската Държавна сигурност, включително използването на различни прикрития и кодирани съобщения. В документалния разказ изникват спомени и за италианския режисьор Франко Инверници, който също умира при мистериозни обстоятелства, след като прави опити да разкрие самоличността на Гулино.

През годините случаят на Георги Марков е обект на множество разследвания и документални филми, но истинската самоличност на убиеца му и пълният мащаб на операцията остават обвити в тайна. Случаят е символ на репресиите, на които са подложени дисидентите от комунистическите режими по време на Студената война.

Не пропускайте епизодите на документалния филм „Агент Пикадили“ на 7-и и 8-и септември от 15:10 ч. по NOVA NEWS.