0

„Днес г-н Борисов пак е лъгал българския народ. Това е стар негов похват, който трябва да бъде пенсиониран от българската политика“. Това заяви бившият вицепремиер и министър на финансите, и съпредседател на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Асен Василев във видеообръщение, публикувано на Фейсбук страницата на ПП. Коментарът му е в отговор на пресконференцията, дадена днес в централата на ГЕРБ от Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ заяви, че Кирил Петков и Асен Василев обслужват интересите на „Газпром“.

„Когато „Газпром” едностранно спря да изпълнява дългосрочния договор за доставка на природен газ, нашето правителство защити българския интерес. Намерихме газ, намерихме слотове – не позволихме да се прекрати газоподаването нито към бизнеса, нито към битовите потребители и цената през юни беше същата като цената преди „Газпром” да спре договора“, заяви в отговор Асен Василев.

Той посочи, че правителството, водено от Кирил Петков, всеки ден е подавало заявки по съществуващия договор, но „Газпром” не е изпълнявал тези заявки.

Успяхме да завършим българо-гръцката връзка и я оставихме с 40 бара налягане на газа, посочи Василев.  

„Договорихме пълния обем азерски газ. И не на последно място - успяхме да договорим седем танкера на цена, която според служебния министър е значително по-ниска от цената, получена на търговете, организирани от същото служебно правителство. Това бяха конкретни първи стъпки да се осигури спокойна зима и поносими цени за българските граждани, които ползват парно и газ“, заяви още Асен Василев.