0

Д нес валежите навсякъде в България ще спрат и започва повишение на температурите. Ще има по-малко облаци и много повече слънце, прогнозира пред „Телеграф“ климатологът Георги Рачев. Днес и утре ще бъде все още хладно. Минималните температури ще бъдат между минус три и пет градуса, а максималните между осем и петнадесет градуса От север ще продължи да прониква малко по-хладен въздух. 

Вихър

Въпреки очакванията в края на седмицата да се продъни небето и да паднат 20-30 литра на кв. м, не се събраха дори десет, каза Георги Рачев. Причината според него е, че се намираме в такава фаза, при която се разрушил полярният вихър и се задвижил топъл въздух далече на север и обратно студен на юг, който се очаква да стигне чак до Африка. 

Сухо

От понеделник започва западен пренос, който ще доведе до допълнително повишение на температурите, както минимални, така и максимални. От понеделник до следващата неделя минималните температури ще са 3-8 градуса, а максималните 17 и ще достигнат дори 21 градуса. 

В края на седмицата ще усетим наближаващото лято, макар то все още да е далеч. Ще се установи топло, слънчево и сухо време.