0

С ерия от бомбени заплахи има не само в България, но и в цяла Европа и САЩ. Органите на реда у нас, заедно с партньорските служби правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират, но към момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите. Това са хибридни атаки, без реални заплахи, това заяви президентът Румен Радев. 

НЯМА СПИРКА: Нови сигнали за бомба в шест области

СЛЕД ЛАВИНАТА ОТ ФАЛШИВИ СИГНАЛИ: Петима заподозрени за бомбите в школата

През последните три дни десетки училища в страната получиха заплахи за поставено взривно устройство на тяхна територия. В много от учебните заведения, учащите бяха евакуирани, докато трае полицейската проверка. До момента в нито едно от учебните заведения не е открита бомба. 

"Докато не видим ясно установен източник на бомбените заплахи, не можем да кажем точно откъде идват", допълни Радев. 

Днес на брифинг в Министерския съвет вътрешният министър Иван Демерджиев обясни, че МВР ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота, като тя ще продължи до приключване на изборния процес. Ще бъде направена физическа проверка на всяка една изборна секция още в събота и ще поемем секциите под охрана, така че не е възможно да се прекъсне изборният процес, отбеляза Демерджиев. 

Относно протестът на зърнопроизводителите, Радев каза: „Поставих много сериозно този въпрос на Съвета на ЕС, пред председателя на ЕС. С лидерите на Полша, Унгария, Чехия, Румъния настояваме за спешно регулиране на този въпрос и получаване на адекватна подкрепа към нашите селскостопански производители”.

По повод непрекъснато дискутирания и предизвикващ разнопосочни мнения в политическите среди въпрос за изпращането на оръжия в Украйна, президентът отново беше категоричен: "Българската позиция е ясна и еднозначна - ние няма да изпращаме оръжия и боеприпаси за Украйна. Не президентската институция, а политическите партии отдавна излязоха извън нормите на Българската Конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят правителство. Призовавам ги да поемат тази отговорност и да съставят редовно правителство, в противен случай Конституцията ясно казва - президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат, не могат или ги е страх. Сега имаме комбинация от всички тези случаи. Не е толкова страшно. Служебното правителство показа, че страната може да се управлява ефективно, дори и по време на тежка криза". Нещо повече - след решаването на редица важни проблеми и кризи именно от служебното правителство, сега ще бъде много по-лесно". 

Държавният глава коментира и т.нар. „триъгълните сделки”. 

„Тези, които най-много ги оплакват, по време на тяхното управление беше моментът за „триъгълни сделки”, когато март и април някои от държавите-членки на НАТО сключиха споразумения за такива „триъгълни сделки”. Оттам нататък няма безплатни „триъгълни сделки”. Даваш старо въоръжение и получаваш старо такова, но натовски тип. Да го бяха направили тогава. Що се отнася до сегашните „триъгълни сделки” - трябва да е ясно това, което сега става в Словакия. Те дават своите МиГ-29, получават бойни хеликоптери. Нали правите разликата?! Едното е средство за противовъздушна отбрана, другото е хеликоптер. Да, има смисъл, ако нашето правителство е готово следващият парламент да заделят 700 млн. лева за хеликоптери, това не са безплатни "триъгълни сделки", те са с някакво облекчение, но те не решават въпроса с охраната на българското въздушно пространство”, каза Радев.