0

Е вропейската комисия проверява нарушава ли  България – държавната компания „Булгаргаз“-  Третия енергиен пакет  на ЕС, който гарантира равнопоставен достъп до всички газовоенергийни системи в общността. За проверката бе потвърдено вчера от  българската държавна газова компания.

Въпроси

“Булгаргаз” съобщи, че е  получил въпроси от Генерална дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия за доставките на природен газ до България. Изследваният период обхваща последните няколко години, а поисканата информация е насочена към отношенията с доставчици и партньори и подробности за доставките. Дирекцията е поискала от "Булгаргаз" огромен списък с документи, включително информация, свързана със споразуменията му с турския оператор „Боташ“ и резервации на капацитет на турско-българската граница. 

ЕК проверява дали споразумението с „Боташ“  за предоставяне на капацитет до 5 турски терминала за регазифициране и до газовата мрежа на съседите заедно с правото, което сме дали на турския оператор да транзитира синьо гориво през „Балкански поток“ към други европейски държави, не нарушават правила на ЕС за конкуренцията. 

Опасенията на разследващите е, че "Булгаргаз" може да е единственото дружество в ЕС, което има достъп до природен газ чрез турската инфраструктура и потенциално действа като посредник за газ, осигурен в Турция и доставен в региона.

Разяснения

Има две отделни споразумения. „Боташ“  е едновременно оператор на турската  инфраструктура и  търговец. Затова „Булгаргаз“ е подписал с него за количествата втечнен газ, които да бъдат регазифицирани на турски терминал и  пренесени през турската газова мрежа и съоръжения. Проблем представлява споразумението с  оператора на българската газова инфраструктура „Булгартрансгаз“, защото чрез него се гарантира на  „Боташ“ да ползват капацитета на така наречения „Балкански поток“, коментира  председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов за „Телеграф“.  В условията на либерализиран пазар това би следвало да стане през съответните процедури за покупка на капацитет – „Булгартрансгаз“  да обяви търг, да се избере най-добрият търговец измежду кандидатите.  Това е проблемът.  Ние купуваме капацитет за турската мрежа, а за „Балкански поток“ половината капацитет го ползва „Булгаргаз“, а половината „Боташ“.

Никой не е видял какви са споразуменията, казва Павлов. Но от числата, които се изнасят, излиза, че ние, „Булгаргаз“ дължи по 10 евро на мвтч на „Боташ“ за регазификация и за пренос.