0

192 леки автомобили и мотоциклети, шофирани при липсата на шумозаглушители или с неизправни такива, са спрени от движение за периода от 1-ви септември до момента при акция "Шум" в Бургас. Срещу нарушителите са образувани административно-наказателни производства, като предвидените принудителни административни мерки ще се приложат с цялата им строгост.

Проверките на служителите от сектор "Пътна полиция" са в тъмната част на денонощието на места, за които има данни, че се преминава с липсващи или неизправни шумозаглушители. На водачите се издават и връчват актове за установяване на административното нарушение, както и заповеди за временно спиране от движение на МПС - нарушител.

Санкцията, предвидена в закона за този вид нарушения, е глоба в размер до 200 лева и спиране от движение на автомобила до отстраняване на неизправността. На санкция подлежат и автомобили, които превишават нивото на шума поради техническа неизправност.

Полицията в Бургас иззе близо 200 моторни превозни средства на шофьори, които са употребили алкохол или наркотични вещества. От тях за шофиране след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила са иззети 98 МПС, а 100 са отнети за шофиране след употреба на наркотични вещества.