0

Д нес 2 октомври, избираме новите 240 депутати за 48-ото Народно събрание. Изборите за народни представители вече започнаха в цялата страна. 

Официално гласуването ще завърши в 20 часа. В случай, че през избирателните секции има опашки, гласуването може да продължи не по-късно от 21 часа.

23 партии и 6 коалиции са регистрирали кандидатски листи между които ще избира България днес. И на тези избори ще гласуваме изцяло машинно, с изключение на секциите с под 300 избиратели. Броят на избирателите в страната, включени в избирателните списъци за предсрочния вот е 6 602 990 души, обяви Централната избирателна комисия (ЦИК). Те ще могат да гласуват в 11 636 секции, от които 9396 ще бъдат оборудвани с устройства за машинно гласуване. Общият брой на машините, които ще бъдат използвани тази неделя, ще бъде 11 013.

В 2785 секции избирателите са по-малко от 300 души, затова там ще се гласува само с хартиена бюлетина. В чужбина от 755 секции в 238 ще се проведе машинно гласуване.

212 души от 3 международни организации ще наблюдават изборния процес. Българските наблюдатели са над 1000 и са от 18 организации.

ЦИК дава и подробна информация как се гласува с машина - стъпка по стъпка. 

-На таблото пред изборното помещение разгледайте списъка с партиите, коалициите и независимите кандидати. Техните номера започват от номер 1. По този начин предварително ще знаете кой е номерът в бюлетината на желаната от вас партия, коалиция или независим кандидат. 

- Когато сте наясно със своя избор, влезте в изборното помещение.

-Подайте личната си карта на член на секционната избирателна комисия. Той ще открие името ви в избирателния списък и ще ви подаде карта за гласуване с машината. 

- Вземете картата и я поставете в машината за гласуване със златния чип нагоре. Натиснете картата почти до средата, докато усетите леко щракване. Така ще активирате машината за гласуване. 

-На екрана ще се появи „моля изчакайте...“. Това означава, че машината се зарежда с електронната бюлетина. Тя изглежда точно по същия начин както хартиената.

-Потърсете номера на партията, коалицията или независимия кандидат, за когото искате да гласувате. Ако не го откривате на екрана на първа страница, натиснете „следващ“ в долната част. Така ще отворите втората/следваща страница на екрана. Когато откриете своя избор, натиснете с пръст квадратчето с неговия номер. На екрана вашият избор ще бъде отбелязан с Х и ще стане по-тъмен от останалите. Това означава, че сте избрали. 

-По същия начин можете да отбележите и преференция в кръгчетата, които започват от номер 101 и могат да стигнат до 132. След като направите своя избор, натиснете бутон „преглед“ в долния край на екрана. Там ще видите изписани номерата на партиите, коалициите и имената на кандидата, ако сте гласували с преференция. Ако всичко е наред, бутона „гласуване“, за да приключите даването на своя глас. 

-Ако установите, че не сте отбелязали правилно вашия избор, или желаете да го промените, тогава натиснете бутон „промени избора“, който се появява в средата на екрана. Така ще се върнете в началото на първа страница и ще можете да гласувате както сте решили. Отново натиснете бутон „преглед“, натиснете „гласуване“. Машината ще разпечата разписка с вашия вот. 

-Вземете разписката, проверете отново вота си, отбелязан в нея и я сгънете с текста навътре. Извадете картата от машината. Върнете се при секционната избирателна комисия, пуснете разписката в непрозрачната кутия, върнете картата на член на комисията. Положете подпис в избирателния списък, че сте гласували и вземете личната си карта.