1

В сички полицейски шефове се явиха на извънредно изслушване в парламента заради погрома на футболния протест в центъра на София. Повече от два часа те отговаряха на депутатски въпроси относно охраната по време на недоволството, а освен това се появи поредният футболен фен, пострадал от полицейските палки, който запозна в детайли народните избраници за последствията от ударите по тялото му. 

Още преди изслушването в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред да започне по същество, силовият министър Калин Стоянов се обяви против насилието срещу протестиращи и униформени.

Полицаите излязоха на протест

„Благодарение на навременна намеса на СДВР и ГД „Жандармерия”, ние не допуснахме най-важното - да има жертви”, подчерта министърът на вътрешните работи.

БРУТАЛНИ КАДРИ: Ето как започнаха безредиците в София! (ВИДЕО)

От МВР прехвърлиха топката за отговорността в полето на Столичната община. Твърдят, че чак в деня на протеста полицията разбрала, че кметството е допуснало провеждането му.

„Практиката е преди съгласуване на този протест да се иска становище от СДВР. До последно имахме нагласата за организиран нерегламентиран протест. След което стана ясно, че той е съгласуван”, поясни Стоянов.

„В рамките на няколко часа ние трябваше да създадем организация, да обезпечим протеста, да подготвим план и да посрещнем това събитие, за да няма нарушения на обществения ред”, коментира главният секретар на МВР Живко Коцев.

До нарушаване на обществения ред обаче се стигна - с бомбички, палежи и водно оръдие. Равносметката - задържани са 38 души, ранените протестиращи са 19, а пострадалите полицаи - 33-ма. Последствия има и за полицейски служители.

„Виновни служители, за които има основание да се предполага, че към настоящия момент са превишили правомощията си – за момента категорично разполагаме с данни за три лица, които са отстранени от длъжност. Разполагаме с още трима или четирима, за които също имаме подобни данни и в най-кратък срок ще образуваме същите дисциплинарни производства”, каза директорът на СДВР Любомир Николов.

Изслушването протече, освен пред погледите на депутатите, и пред очите на Евгени Матеев, който разказва, че е бил напръскан със спрей и бит от полицията.

„Главата ми е сцепена на няколко места, зашит съм с 12-сантиметров шев, като броят на шевовете е над 12. Имам кръвонасядания по гърба и в областта на дясната ръка, с която вероятно съм се предпазвал от серията удари”, сподели той. Категоричен е, че ще съди МВР.

„Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към наши полицейски служители, които упражниха излишна сила”, заяви още главният секретар на МВР.

ПРОТЕСТЪТ В СОФИЯ: Журналист от „Мач Телеграф“ е станал жертва на полицейско насилие! (ВИДЕО)

Мъж изпищя от ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ на протеста, дава МВР на съд! (СНИМКИ)

СЛЕД ПОГРОМА В СОФИЯ: Трима полицаи изгърмяха

От Столичната община отговориха на критиките на силовия министър и заявиха, че твърденията, че СО не е уведомила МВР и СДВР в законовия срок не отговарят на истината.

Според позицията уведомление за провеждане на протеста към общината е постъпило на 14 ноември, в края на деня. Още на следващата сутрин са уведомили всички ресорни органи за сигурност, а след това не са постъпили възражения или становища, за да бъде издадена заповед за прекратяване на протеста.

*Източник: NOVA