0

О т анимационните филми знаем, че зайците са големи любители на зелето, тревата и марулите. Ако отглеждате декоративен представител на вида у дома, никога, ама никога не му давайте такива неща! Ако не искате да го поболеете.

Избягвайте също и свежата трева, която докарва на зайо диария. В купичката за хранене може да има гранули и крекери. За стената закрепете минерално блокче, което не е най-любимото нещо на зайците, но е полезно за тях. Старайте се винаги в заешкото меню да има сено. 

Това, което е задължително при отглеждането на зайчетата, е да им давате възможност да се раздвижват. Трябват им поне 15 минути разходка на ден, иначе затлъстяват, а в някои случаи се стига и до загниване на крайниците.

Ваксина

Олисяването пък е симптом, че зайчето е „гъбясало“. Ако забележите голо петно, веднага заведете любимеца на ветеринар, защото гъбичките са упорити. Веднъж в годината се поставя и специална ваксина, която, макар и не задължителна, е препоръчителна. 

Ето какви още заболявания дебнат зайчетата, чиято продължителност на живота иначе е между 10 и 15 години.

Абсцес на долната челюст е едно от често срещаните заболявания при декоративните (мини) зайчета. При него се образува кухина, изпълнена с гной, свързана със зъбите на долната челюст.  Обикновено в началото се появява малка подутина, която доста бързо нараства и зайчето започва да капризничи и след това да отказва храната си и видимо отслабва. Размерът на абсцеса може да достигне големина на едър орех. Причината за развитието на този абсцес е локална бактериална инфекция. Проблемът се решава по хирургичен път. После се изписват и антибиотици. Стигне ли се дотам, може да се наложи зайчето да е на доживотна терапия с тях.

Зъбки

До лекарска намеса може да се стигне и ако зъбките израснат твърде много и деформират захапката на зайчето, което ще му пречи да се храни.

Диария и червеи

Нормалните изпражнения на зайците са като котешката храна – на малки сухи топчета. Меките изпражнения, особено ако се наблюдават в по-продължителен период, може да покажат нарушен режим на хранене, а ако около клетката се разнася неприятна миризма, това вероятно е дисбактериоза (намаляване на полезните и увеличаване на вредните бактерии в червата).

При лоша хигиена в козинката на зайчето може да започнат да се развиват червеи. Не допускайте да се стига дотам!