0

В брой 51 на приложението „Златно време” на вестник „Телеграф” утре, 23 март, ще откриете:

Един легендарен футболист е героят на новия брой 51 на приложението „Златно време”, което ще разлистите утре с вестник „Телеграф”. Днес Пол Гаскойн – Газа, е развалина. Той е поредното доказателство до какво може да доведе злоупотребата с алкохол. Негов портрет – от журналиста Румен Жерев.

Знаете ли каква реликва пазят в продължение на десетилетия монахините от Килифаревския манастир край Велико Търново? Ще ви подскажем – тя е свързана с посещението на Тодор Живков в Божията обител през 70-те години на миналия век. Останалото ще разберете от статията на колегата ни Иван Георгиев.

Щипка мистерия, неустоим аромат – влизаме заедно в кухнята на култовия сериал „Туин Пийкс”, за да опитаме любимия черешов пай на агент Купър. Как се приготвя – в приложението „Златно време” на вестник „Телеграф”.

За нашите любими читателки и почитателки на турските сериали е подготвена информация за най-новия сериал, който тръгва след броени дни по „Диема фемили”: „Ти разкажи, Черно море”. Някои казват, че има сходства с друг сериал – „Дъщерята на посланика”. Имат ли наистина нещо общо Наре и Нефес – главните героини на двата сериала? Вижте в броя на „Златно време” и не забравяйте: всеки четвъртък в приложението може да намерите новини от седмицата за обичаните турски сериали и актьорите в тях.

Кои са най-скъпите картини в света и за какви суми, а в някои случаи цапаници, говорим – журналистът Иван Георгиев ще ви разкаже за тях и ще ви ги покаже. Спомняте ли си за каменната болест на Джора Мормон от „Игра на тронове”? Нещо подобно, но определяно като „синдромът на дървото” – във вид на рядко генетично заболяване, се случва с разни хора по света. Израстъците по тях ги превръщат в ходещи дървета. Ще научите повече за това в „Златно време” – четвъртъчното приложение на вестник „Телеграф” за хората в златна възраст и за всички, които търсят нещо атрактивно, любопитно и различно на вестникарския пазар.

Кой е Стив и защо е приел плетения си пуловер за своя втора кожа? Подсказка – той е на 18 котешки или 80 човешки години. Проф. д-р Радостина Александрова от БАН, която обичаме и се гордеем да е автор в „Златно време”, е посветила своя статуя на туберкулозата - от 1982 г.

24 март се отбелязва като Световен ден за борба с туберкулозата. Това е датата, на която през 1882 г. д-р Робърт Кох съобщава пред немското физиологично дружество за открития от него причинител на туберкулозата - бактерията Mycobacterium tuberculosis.

Още един много ценен автор - доц. Красимира Христова, кардиолог, председател на Българската асоциация по сърдечносъдова образна диагностика, със статия за женското сърце. България е на едно от челните места по сърдечносъдови заболявания в Европа. На всеки 80 секунди по света умира по една жена от сърдечносъдово заболяване, включително и от мозъчен инсулт. Сърдечносъдовите и мозъчносъдовите заболявания са причина номер едно за смъртност при жените. За щастие това може да се промени чрез навременна профилактика и лечение.

И още: - От 1 април преизчисляват пенсиите на 335 000 души - Какво можем да направим с малко въображение от стария пуловер и копчетата на дрехите, които се готвим да изхвърлим – 11 идеи.

Не пропускайте приложението „Златно време” – всеки четвъртък в „Телеграф”. Златно приложение (и приключение) за златните ни читатели!