0

О т 2400 до 5000 лева или минимум две заплати трябват за двуседмична езикова ваканция за тийнейджъри в чужбина. Това показа проверка на „Телеграф“ на офертите за образователни ваканции за учениците от 8 до 12 клас, които завършиха вчера, 30 юни. Курсовете са предназначени за тийнейджъри, които искат да обогатят познанията си за даден език като след завършването на ваканцията им се дава и сертификат за определеното ниво. По време на ваканцията те общуват с деца от други държави като комуникацията е на съответния език.

Има лагери в чужбина, при които се изучават по два езика, например английски и испански.

Цени

В цените на курсовете е включено настаняване и изхранване в общежитие или в приемно семейство. За двуседмичен курс в Обединеното кралство цените започват от 2200 паунда. В сумата влизат настаняване, изхранване, 20 учебни часа или по 5 часа на ден занятия по английски. В следобедните часове пък се организират спортни развлечения и екскурзии за опознаване на района. В зависимост от база се предлага и плаж. При някои от предлаганите обекти има тенис и футболно игрище. Вечер се организират викторини, лов на съкровища, дискотеки, караоке, кино и много други забавления. Веднъж седмично има и екскурзии в града, както и до исторически и културни забележителности.

1200 евро или около 2400 лева струва курсът по италиански на остров Сицилия. Хубавото на това обучение е, че учениците научават по-добре езика, но и опознават различни култури и традиции. Освен това полезната част е съчетана с перфектната почивка за един тийнейджър в чужбина. Около 1200 евро струва и курсът по испански в Мадрид или Барселона за две седмици. В сумата обаче не влиза храната, която по желание се доплаща и кетеринг фирма я доставя в общежитие. Цената е 75 евро на седмица за пълен пансион. Също така такса се взима и за полагане на изпит за сертификат, като цената е от 120 до 220 евро.

Услуги

Допълнителните услуги, които се заплащат от родителите, които пращат децата си на езикови ваканции в чужбина, са наземна стюардеса, която да придружи детето от летището до базата за обучение. Така служител посреща детето при чекиране на летището и е с него през цялото време до предаването му на организаторите на курса. Тази услуга обаче е достъпна само за някои от предлаганите дестинации, а таксата е около 70-80 евро. Другите опции са ученикът да пътува сам или при други желаещи да е заедно с деца, които са записани за същия курс. Цената на самолетния билет също не влиза в таксата за обучение, като тя е различна за отделните авиокомпании.

Една от най-търсените дестинации за английски е Англия.

 Една от най-търсените дестинации за английски е Англия.
iStock

Дестинации

Езикови ваканции се провеждат в много държави по света, но най-търсени са тези в Европа, коментираха запознати. Обучение на език по време на ваканция се предлага в над 15 държави, сред които Англия, Шотландия, Ирландия, Австрия, Белгия, Малта, Америка, Германия, Испания, Италия, Швейцария, Южна Африка, Америка и много други. Цените пък зависят от държавата, в която се праща ученикът, както и срокът за обучение. Има ваканции, които продължават до четири седмици, като цените им стигат до 5000-6000 евро или британски лири.

890 евро за лагер в България

890 евро струва езикова ваканция в България, като те се провеждат в морските и планинските курорти. Има в Шкорпиловци, Камчия, Банско и други. В цената са включени настаняване в хотел, пълен пансион и 40 часа обучение и сертификат. При обучението ще се акцентира върху отделни предмети, а не чисто разговорно изучаване. Сред темите, сред които може да се избира, е журналистика, маркетиг, дебат, въведение в бизнеса, международни отношения и други. Настаняването е в детсик лагер като има два открити басейна, водни пързалки, площадки за баскетбол, футбол, фитнес, собствен плаж и други.

Учат ги на оцеляване в природата

Петдневни лагери за обучение на младежи за оцеляване в природата организират от Българския туристически съюз. Цената е 690 лева и включва обучение, нощувка на палатка, закуска, обяд и вечеря, както и диплома за преминат курс. По време на ваканцията тийнейджърите ще се научат какво трябва да носят в планината, как да палят огън и да си приготвят храна и как да оцеляват на открито. Ще има състезания за катерене по въже, преминаване през препятствия и много други. За тийнейджърите, които предпочитат науката, има и курсове по роботика, като цените им са около 200-280 лева за 7 занятия.