0

Н ад 70 души се борят с ново огнище на гръцкия пожар, който вчера премина границата ни в района на планина Славянка.

Има риск огънят да продължи да се развива в западна посока, което ще наложи направата на носи просеки и минерализовани ивици, за да се спре разрастването му към най-близките населени места, които са санданските села Лехово и Пиперево. Към момента няма никаква опасност за двете селища. 

"Разполагаме с достатъчно хора и техника. Но вече 24 дни сме на терен, хората са на ръба на силите си, техниката също понякога аварира. Предприемаме необходимите мерки, за да намалим до минимум щетите за българската гора", каза за „Телеграф“ тази сутрин Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство - Катунци.

Има и нов пожар, който засега е само на гръцка територия, намира се на десетина километра от границата. Огънят е на изток от досегашните активни огнища, но може да тръгне и в посока на България. "Надявам се, че гръцките колеги ще го потушат, защото в района има 2-3 техни населени места", каза още Пламен Поюков.
Теренът в планина Сандански е много пресечен, на места е със 70% наклон.

Нов пожар се разгоря вчера и близо до българо-македонската граница. Пламъците са на територията на Северна Македония, при Пехчево.

Огънят се намира на 3 километра от граничната бразда. На място бяха изпратени дежурни екипи на Югозападното държавно предприятие и огнеборци, които да следят ситуацията.
Този пожар по никакъв начин не застрашава български горски територии. При необходимост ще се направят просеки и минерализовани ивици.

"Ако огънят достигне до наша територия, той ще обхване само сухи треви и храсти. Колегите ще се справят бързо с този пожар, защото в района няма горски насаждения", прогнозира инженер Поюков.