0

93-ма огнеборци от Бургаски регион получиха високи отличия от МВР за проявен професионализъм и храброст в борбата с жестоки наводнения, огромни пожари и бедствия.  Сред наградените от вътрешния министър бе и директорът на пожарната в Бургас комисар Николай Николаев. Почетното отличие на МВР „За доблест и заслуга III степен“, с което е удостоен, му бе връчено от директора на ГДПБЗН-МВР - Александър Джартов.  Шефът на бургаските огнеборци е отличен за проявена храброст и отговорност при ръководенето на екипите на РДПБЗН по време на огнените бедствия в Средец и за опустошителните наводнения в Царево, както и за отличната координация при огромния брой от 2549 произшествия, станали на територията на областта от началото на годината.

Грамотите на огнеборците бяха връчени на официална церемония в морския град от главен комисар Александър Джартов – директор на ГДПБЗН-МВР, и старши комисар Емил Павлов – директор на ОДМВР-Бургас.

Почетен знак

С почетен знак на МВР III степен бе награден старши инспектор Валентин Великов – началник на група „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в Първа районна служба ПБЗН в Бургас. Той е удостоен с отличието  за безукорно поведение и постигнати трайни резултати в служебната дейност и продължителна служба в МВР.

Награди "парични премии" получиха началниците на дежурна смяна Митко Славов от Първа пожарна служба в Бургас, Иван Папазов от Средец, Христо Иванов от Средец, командирът на екип в РС ПБЗН в Царево Костадин Атанасов, Кирил Киряков – началник на РС ПБЗН в Царево, Борислав Мицов – началник на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“, Димитър Драгнев и Евгени Генов. Грамоти и парични награди получиха и останалите отличени пожарникари.

Усилия

"Ценим изключително много усилията и себеотрицанието на бургаските пожарникари. Виждате колко много са наградените служители и това е съвсем нормално, защото Регионалната дирекция в Бургас е една от най-натоварените. През тази година регионът беше сполетян от няколко тежки бедствия, на които всички колеги реагираха блестящо. За мен е удоволствие да съм тук, а не на терен, както беше през годината. Пожелавам много здраве и късмет на колегите и благодаря на семействата им, че ги подкрепят.

От страна на Главната дирекция бих желал да ги уверя, че имат пълна подкрепа. Ние ще направим всичко възможно за подобряване на условията, при които те провеждат професионалната си подготовка, служат, както и за осигуряване и на все по-добра съвременна екипировка, лични предпазни средства и техника", каза  по време на церемонията в официалното си приветствие главен комисар Александър Джартов.

Противопожарната служба в Бургас е една от най-натоварените в страната. Сухите цифри в статистиката сочат, че от началото на тази година на територията на Бургаска област са  възникнали рекорден брой произшествия, като повечето от тях се отличават като  специфични и сложни. За периода са регистрирани общо 2549 произшествия, повечето от които са пожари – 1675 броя и аварийно-спасителни операции – 773 броя. Пред медиите директорът на РДПБЗН-Бургас комисар Николай Николаев обобщи най-инфарктните ситуации, коствали огромен труд и безсънни нощи на огнеборците. Според него отиващата си година е била най-тежката и натоварена за последните пет години.

Бедствия

"Към края сме на една натоварваща година на Регионална дирекцията „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Бургас. Имахме изключително разнообразни видове произшествия и бедствия. Като се започне от пожара в училище „Иван Вазов“ в Бургас в началото на годината, взривени складове за боеприпаси, изтичане на газ от жп цистерна, големите пожари през летния сезон в района на вилни зони Изворище, Банево, Ветрен, община Средец, пожари, предизвикани от мигранти, бедствено положение в село Кубадин и гасене на пожари с хеликоптери. Като  преминем през пожарите в района между Созопол и Бургас и стигнем до наводненията в Царево. А преди две седмици имаше и бурен вятър, който предизвика немалко щети в района на Карнобат и Сунгурларе. Неслучайно днес сме се събрали тук за отличаване на колегите, които положиха големи усилия да няма пострадали. От последните пет години можем да кажем, че това ни е най-тежката. Ние полагаме усилия постоянно да сме готови за различни видове произшествия, правим си равносметка, учения. И в момента тренираме, правим учения за действия при пътнотранспортни произшествия. Имаше хора, които спасявахме паднали от скали, паднали в кладенци, парамедиците подготвяме за височинни спасявания. Навлизаме сега в зимния сезон, само тази седмица три апартамента в Бургас изгоряха. За наша радост нямаме пострадали. Надяваме се и в края на сезона това да е така", коментира комисар Николаев.