0

188-годишната църква „Свети Атанасий“ в разложкото село Елешница пази ценна реликва. Заради нея там ходят много нашенци и чужденци. Руско старо евангелие се съхранява и охранява зорко в храма. Жителите на селището се гордеят със светото писание. И има защо. То е известно с името „Сребърното евангелие". Отпечатано е в далечната 1748 година в Москва при царуването на императрица Елисавета Петровна, дъщеря на Петър І. В приписка (б.а. - добавка към текст) на руски език върху първия вътрешен лист пише, че то е било дадено като дар за Йерусалимската църква през 1818 година. Остава загадка кой, как и защо го е донесъл в село Елешница, споделят местните хора. Евангелието се пази на специално скришно място, за да не стане прицел на крадци.

Църква

Самата църква е построена през 1835 година. В архитектурно отношение е голяма трикорабна каменна псевдобазилика с допълнителни нартекс и камбанария от западната страна. Размерите й са 28 метра на 12 метра. В централния кораб върху тавана е поставено изображение на Христос Вседържител, рисувано върху платно. Иконостасът е дървен, триделен, изцяло рисуван, с изключение на резбованите царски двери и венчилката. На осемте цокълни табла има сцени от Шестоднева. 46-те иконостасни икони от 1882 година са дело на Симеон Молеров. Иконите са изпълнени с тънък декоративен усет и свободен рисунък.

Оброчище

Местните хора твърдят, че в населеното място много отдавна е съществувало оброчище на светеца, на който е кръстен храмът. Около него по-късно били застроени къщите. На това място бил направен параклис с няколко икони в него и една малка камбана, чийто звън се чувал само от околните къщи. По-късно, след построяването и освещаването на храма през август 1901 г., са отлети две камбани, чийто звън и до днес оглася цялото село. През годините църквата е обновявана и ремонтирана. „Най-важното е, че сме запазили и храма, и прочутото евангелие", казват жителите на Елешница.