0

Н апусна ни Милко Диков (1930 – 2023), съобщават от Съюз на българските художници (СБХ). Милко Диков беше сред малцината, достойни приживе да бъдат наричани легенда. Причина за това е неговото творческо присъствие до последно, не само дългият му житейски път, отбелязват от СБХ.

През 2022 в рамките на Националната изложба карикатура на „Шипка“ 6 той бе представен със самостоятелна изложба, участва в изданието на изложбата и през 2023, припомнят от Съюза. 

Роден е в град Троян, в лекарско семейство. Завършва Художествената академия, специалност „Керамика“ при проф. Стоян Райнов през 1960. И оттогава започва да работи в областта на карикатурата. Неговата известност идва с многобройните публикации на негови карикатури и рисунки в периодичния печат. Има реализирани шест анимационни филма. Той е един от най-награждаваните български художници в България и в чужбина. 

Милко Диков

 Милко Диков
СБХ

От СБХ припомнят думите на писателя Румен Леонидов: „Правете любов, а не война бе девизът на хипитата по време на Виетнамската война, тях днес ги няма, но го има маестро Милко Диков, който бащински, но без да бъде нравоучителен, повтаря предупреждението: „Човек забравя за времето, но то никога не забравя човека!“ Нека времето никога да не забравя кой е Милко Диков, както и художникът със същото име никога да не бъде забравен от своите днешни и бъдещи почитатели!“.

Поклон пред светлата му памет!