0

Ц ените за доставки на плодове, зеленчуци, млечни продукти и мед, които се предоставят безплатно по училищните схеми, се повишават от 1 февруари заради инфлацията. Това съобщиха от фонд „Земеделие“. Увеличението е в рамките на 2-5 ст. за брой или опакована закуска.

Причината за това са колебанията на цените на стоки и услуги, породени от военния конфликт в Украйна, както и вследствие на задълбочаващата се икономическа рецесия в световен мащаб, обясниха от фонда.

Стойности

Така в началото на учебната година за доставка на една ябълка в училище или детска градина определената цена е 0,47 лв., а след увеличението става 0,49 лв. Ако плодът е био, цената скача от 1,15 на 1,19 лв. за брой. Ябълките, които се раздават в индивидуални опаковки, скачат от 0,59 лв. за брой на 0,61 лв. А биоплодовете, опаковани по едно, вече струват 1,32 лв., което е с 5 ст. по-скъпо спрямо цените им първия срок на учебната година.  С 2 ст. се вдига цената за домати, краставици, мандарини и други.

Млечни

Освен по схемата „Училищен плод“ се вдигат цените и на млечните продукти, които се предоставят на децата. Чаша прясно мляко скача от 0,73 лв. на 0,76 лв., а бионапитката става 1,49 лв. за 250 мл, което е увеличение с 5 ст., сиренето, което се раздава на ученици и в детските градини по 30 грама, поскъпва с 2 ст. до 0,66 лв. за опаковка. С 3 ст. се увеличава и цената за 30 грама кашкавал до 0,91 лв. Биокашкавалът пък поскъпва до 1,56 лв. за порция от 30 грама в индивидуална опаковка. Така цената на кило от млечния продукт стига 52 лв., при 50 лева за първия срок. Пчелният мед, който се предлага на учениците за първа година, ще се доставя на цени от 0,39 до 0,49 лв. за опаковка от 12 до 15 грама.

При определяне на цените на порция се взима предвид общият индекс на потребителски цени от НСИ. Това е второто увеличение на цените на продуктите по училищните схеми за настоящата учебна година.