0

Б ългарските власти постъпиха грубо и не представиха факти, потвърждаващи обвиненията срещу духовниците на РПЦ (Руската православна църква), от които поискаха да напуснат България". Това е заявил архимандрит Васиан, предстоятел на Подворието на РПЦ в София, след като беше експулсиран от страната по обвинения за шпиониране. Той коментира ситуацията в интервю за "Россия 24", цитирано от РИА Новости и Агенция "Фокус".

Архимандрит Васиан (Змеев), протойерей Евгений Павелчук, секретар на Подворието, и служител на Подворието (шофьор, гражданин на Беларус) са призовани в българската имиграционна служба на 21 септември, където им е било наредено да напуснат страната в срок от 24 часа, тъй като представляват заплаха за националната сигурност, припомня руската медия.

ОТНОВО ЗА РУСКИТЕ МОНАСИ - АГЕНТИ: Пробити ли са службите? (СНИМКА+ВИДЕО)

"Нищо не предвещаваше такъв невероятен развой. Сутринта отслужвахме светата литургия. След службата ни се обадиха, поканиха ни в миграционната служба, там по същество ни арестуваха. Когато попитахме какви са фактите, в какво ни обвиняват, отказаха да ни кажат каквото и да било", съобщава архимандрит Васиан.

"Всъщност арестът беше без обвинения. Консулът на Руската федерация, когато поиска да се назоват фактите, те (българските правоприлагащи органи) започнаха да казват на висок тон: "А защо трябва да ви казваме!". След това ни заявиха: "Или ви вкарваме в затвор, в бежански лагер, или незабавно напускате територията на България", обяснява духовникът.

ИЗГОНЕНИТЕ СВЕЩЕНИЦИ: Архимандрит Никанор пред „Телеграф“: Не може да служиш на двама господари

"Ние се съгласихме да напуснем", разказва архимандрит Васиан.

След това, по думите му българските власти назначили полицай, който да придружава групата, докато пътуват, за да приберат личните си вещи. "Един полицай дойде в апартамента ми и ме наблюдаваше как събирам личните си вещи в куфара. Той ми взе паспорта и ми го върна едва на границата. ...Помолихме да спрем до храма, трябваше да взема някои лични вещи, документи, да дам нареждания.

СЛЕД ЕКСПУЛСИРАНЕТО НА МОНАСИТЕ: Руската църква в София хлопва врати (ВИДЕО)

Полицаите се страхуваха да ни заведат до храма, защото се бяха събрали хора, журналисти и ние обикаляхме с колата, докато се стъмни. Едва под прикритието на нощта ни позволиха един по един да влезем в храма. ...Сега храмът не функционира, не можах да поверя на никого управлението на храма", заявява духовникът на Руската православна църква.

По думите му енорията на Руската православна църква в София е била посещавана от руснаци, българи, украинци, "храмът не е създавал никакви проблеми", а представителите на РПЦ са имали добри отношения с Българската православна църква. Той подчертава, че българските власти са действали "неразумно, грубо, унизително", продължава архимандрит Васиан.