0

П ленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. Това стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима, предаде БТА. 

Гласуването се проведе в отсъствието на главния прокурор, който замина за Страсбург. 

Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г. Неговият мандат е седемгодишен. За да се стигне до неговото отстраняване от длъжност, е необходимо ВСС да изпрати на държавния глава решение и той да подпише указ за освобождаване от поста „Главен прокурор“.

Решението за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев е безпрецедентно, досега не е вземано такова. Процедурата, макар с въпросителни, които бяха изказвани в началото - проработи. Имаме решение над минималния брой изискуем по закон гласове, коментира след заседанието на Съвета правосъдният министър Атанас Славов и подчерта, че на ход сега е президентът. „Той няма срок, в който да издаде указа. Самата процедура предполага бързо произнасяне на държавния глава. Няма конституционни и законови пречки за това произнасяне в разумен срок”, подчерта правосъдният министър.

Той припомни, че мотивите на Висшия съдебен съвет са ясни, като са представени в рамките на най-дългото заседание на Съвета, предаде NOVA. „Има достатъчно основания, които да обосноват освобождаването на Иван Гешев от длъжността главен прокурор”, допълни Славов. Той посочи, че решението на ВСС не може да бъде обжалвано самостоятелно. „Финалният акт е указът на президента. Указът подлежи на конституционен контрол.  Но практически процедурата за мен е необжалваема”, каза още министърът на правосъдието.

ПРОКУРОРСКАТА САГА: Иван Гешев поиска социология и етимология на израза „политически боклук“, ВСС го отряза

СЛЕД КАТО ОТПРАШИ ЗА СТРАСБУРГ: Иван Гешев поиска имунитета на Кирил Петков