0

Ж ивакът удря 30 градуса в събота, а от неделя идва дъжд, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев.

В събота температурите ще бъдат почти същите като в петъчния ден и отново ще има температури над 30 градуса в Русе, Велико Търново, Плевен. Над останалата част на България температурите ще са между 27 и 30 градуса. В ранните сутрешни часове в неделя ще започне да нахлува свеж и хладен въздух първоначално над Западна България. Заедно с него ще започнат и валежи. До ранния следобед ще достигнат и Източна България. 

В понеделник ще паднат валежи между 20 и 40 литра на квадратен метър. Дъждове ще има почти над цяла България. „Лошото е, че с наближаване на самия процес прогнозата малко „изсъхна“, защото валежите бяха понижени по отношение на количество, а те са изключително нужни. Ще вали почти над цяла България“, казва проф. Рачев.

В понеделник ще бъде доста хладно, като минималните температури ще бъдат между 8 и 13 градуса, а максималните ще бъдат в рамките на 15 до 20 градуса. Има голяма вероятност във вторник сутринта в Западна България да паднат първите слани. В някои райони температурите ще доближат 0-2 градуса.

В сряда започва затопляне и максималните температури трайно ще минат над 20 градуса. От 5 докъм 10 октомври се зареждат златни есенни дни с максимални температури между 21 и 25 градусa.