0

"Възраждане" категорично отказват да дадат необходимите три екземпляра с оригинални подписи за внасяне на вота преди изборите. Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Атанас Зафиров на пресконференция в централата на БСП във връзка с обявения от левицата вот на недоверие за провал на правителството в областта на националната сигурност и отбраната.

Още с анонсирането на нашето намерение получихме уверение от "Възраждане" и "Има такъв народ", че ще получим подкрепа за вота, припомни той. Зафиров посочи, че са приели окончателен текст с мотивите, който е бил одобрен и от двете политически сили. 

"Има такъв народ" са съгласни веднага да внесем тези мотиви и да инициираме такъв вот в Народното събрание, но от "Възраждане" получихме отказ с мотив, че по време на кампанията не бива да се прави такъв вот. И тук възниква съвсем логичният въпрос защо тогава по време на кампания те предложиха вот на недоверие, който беше подкрепен от БСП, в сектор "Енергетика", коментира Зафиров.

Той посочи, че от "Възраждане" са получили само един екземпляр с подписи в подкрепа на вота, при необходими три такива екземпляра, за да бъдат внесени в Народното събрание. "Тук става ясно, че имаме една само декларативна подкрепа, а всъщност практически отказ от такава и проява на някакви други тънки политически сметки", коментира Зафиров.

"С отказа си да подкрепят вота, който има реални шансове да бъде успешен, на практика "Възраждане" пазят правителството и му дават шанс с всеки изминал ден да вреди на българските национални интереси, като задълбочава разделението и кризите в българското общество", каза той.  

БСП продължава да стои зад това наше намерение и при събиране на необходимите подписи, тъй като нашите подписи и тези на "Има такъв народ" не са достатъчни, сме готови веднага да го внесем, допълни Зафиров.

По-късно обаче от партия „Възраждане“ потвърдиха, че ще подкрепят вота на недоверие, иницииран от „БСП за България“. Изявлението направи заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев в Бургас.