0

„Млъкни бе, лигльо! Стига си ревал! Какъв си лигльо! Ти жена няма да си намериш, бе!“. Това са думите, запечатали се в съзнанието на Катя Каменова - Стоянова, майка на 7-годишния Николай, която на 3 март води детето си МБАЛ „Христо Ботев“ в гр. Враца. Поводът за думите на медицинските лица е задачата им да му поставят абокат и да му вземат кръв. Действието се развива в детското отделение на болницата. 

Случаят

Преди да започне манипулацията, майката бива изгонена от помещението с обяснението, че има заповед от директора и тя не може да остане в стаята. Стоянова излиза, но крясъците на медицинските лица бързо я връщат отново в помещението, продължават виковете, този път към нея, за да напусне отново. В този момент майката вижда как няколко души затискат краката, ръцете и главата на сина й, което според майката не е било необходимо, защото той е бил спокоен. След като вместо да пристегнат ръката му с есмарх, започнали да я стискат, за да се очертае вената, детето се разплакало от болката.

„Докато го стискаше, сестрата му крещеше в лицето „Млъкни бе, лигльо!“, „Млъкни бе, лигльо! Стига си ревал!“, разказва майката и добави, че същата процедура се разиграла и при взимането на кръв. „Медицинската сестра дръпна отново лявата му ръка и отново започна да я стиска яростно. Детето изкрещя „Ръката ми, ръката ми“, а мед. сестра отново започна да крещи „Млъкни, бе! Млъкни, бе! Няма да ни правите тука на маймуни!“, завършва Стоянова. Тя с огорчение казва, че това не е първият път, в който поставят на сина й абокат, но никога досега не е стискан по този начин, никога не са му крещели и не са се държали толкова грубо с него. 

Жалби

Майката е сезирала за случая директора на болницата, РЗИ-Враца и Медицински одит. Към момента е получила отговор от РЗИ-Враца, в който се твърди, че не е установено нарушение и се твърди, че детето е буйствало, което Стоянова категорично отхвърля. Дори желае да се видят записи, ако в помещението има камери. 

Болницата

„Телеграф“ се свърза с изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Кети Ценова. Пред нас тя каза, че е изискала обяснение от екипа и според нея проблемът е в поведението на майката, която не е съдействала на екипа, а синът й е буйствал, ритал, дори е правил опити да хапе. Така директорът оправдава действията на подчинените си, които държат ръцете, краката и главата на детето. 

„Децата се плашат от игли и взимане на кръв. Случва се да буйстват. Случаят е такъв“, казва тя. 

Д-р Ценова заявява, че не е издавала заповед, с която да забранява на родители да присъстват в манипулационната, защото няма такова право, и подчертава, че Стоянова е била в помещението по време на процедурите. По думите й медиците са се погрижили за детето и пояснява, че детето е било преместено от УНГ отделението в детското, защото е било неспокойно и там има специалисти, които знаят как се работи с деца.

„Първият абокат, като е сложен, детето се е извърнало, изскубало го е, спукало е вена. Абокатът е веднага отстранен. Тогава то се е успокоило и тогава са успели да сложат другия, на другата ръка“, разказва директорът и подчертава, че в манипулационната няма камери, за да може да се установи кой е крив и кой прав в случая. Според нея няма нарушение в работата на колегите й. „Направено е всичко, което е в интерес на детето“, категорична е д-р Ценова.