1

М инистърът на образованието проф. Галин Цоков е разпоредил незабавна проверка на избора на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Това се случва, след като преди ден беше оповестено, че уволненият директор на болница „Лозенец“ отново е бил избран на този пост. В момента според Закона за висшето образование декан може да бъде лице за максимум два последователни мандата. Сега проф. Спасов ще е на този пост за трети път, но този мандат не е веднага след втория.

След случилото се последва отворено писмо на трима преподаватели, в което твърдят, че Спасов е извършил груби процедурни нарушения и до избора му се е стигнало след машинации. По думите им той е отменил провеждащите се конкурси за академични длъжности във факултета, обявени преди повече от два месеца от Академичния съвет на СУ „Св. Кл. Охридски“.

„Също така назначи 20 човека в неработещ „Симулационен център“. Този център се ръководи от една година от проф. Спасов (с много добра заплата), като не е ясно каква дейност се извършва там и как тя се отчита финансово“, пише още в писмото. Преподавателите уточняват, че за всички нарушения са сезирали Контролния съвет на Софийския университет, като е заведено и дело в Софийския административен съд.

Това е поредният скандал, в който е замесено името на проф. Спасов. След изнесените преди време нарушения, свързани с трансплантации в болница „Лозенец“, наскоро в сградата на лечебното заведение бе разкрит и таен, луксозно обзаведен петстаен апартамент. За него бившият вече шеф на болницата заяви, че било стая за релакс. Проф. Любомир Спасов не бе открит за коментар от „Телеграф“.