0

Б СП провежда днес първите разговори за съставяне на правителството в рамките на третия проучвателен мандат с "Продължаваме Промяната". Срещата е в Народното събрание.

Корнелия Нинова и Кирил Петков

 Корнелия Нинова и Кирил Петков
БГНЕС

Нинова и  Асен Василев се здрависват в началото на срещата.

 Нинова и  Асен Василев се здрависват в началото на срещата.
БГНЕС

"На тази първа среща имаме да ви кажем четири неща – да ви благодарим и да отчетем, че като правителство досега свършихме много добри неща, оставяме страната във финансова стабилност, икономически растеж и с много добра социална политика. На второ място – загрижени сме за месеците, които предстоят, нови предизвикателства ни чакат, и затова смятаме да положим усилия да съставим редовно правителство. Трето – имаме намерение да стъпим върху програмата, която заедно изработихме и четвърто – имаме сериозно желание да направим редовно правителство, няма да имитираме преговори, нямаме намерение да тупкаме топката", това каза в началото на срещата Корнелия Нинова, лидер на БСП.

Представители от БСП - Георги Свиленски, Корнелия Нинова и Атанас Зафиров.

 Представители от БСП - Георги Свиленски, Корнелия Нинова и Атанас Зафиров.
БГНЕС

"И днес ви заявявам, че очаквам от вас да ни предложите министър-председател. Днес ще потърсим и другите партньори и ще разговаряме с тях. Надявам се, накрая всички да работим на една маса върху програмата", допълни Нинова.

Представители от "Продължаваме промяната" - Андрей Гюров, Никола Минчев, Асен Василев и Кирил Петков.

 Представители от "Продължаваме промяната" - Андрей Гюров, Никола Минчев, Асен Василев и Кирил Петков.
БГНЕС

"В последните месеци работихме много конструктивно, в областта на социалната политика постигнахме много. Това, което можем да отсечем, че за най-засегнатите от инфлацията пенсионери, повишаването, което направихме последните месеци, такова повишение не се е случвало в последните 10 години. Постигнахме много и в областта на икономиката, имаме най-големия растеж в Европа на индустриално производство и това нямаше как да стане, ако не работехме в екип. Допълнителна политическа криза не трябва на България, 22 закона трябва да бъдат приети в следващите месеци, важно е да напреднем във всички аспекти на Плана за възстановяване и развитие", това заяви Кирил Петков в началото на срещата.

"Ще говорим за политики. Първата точка на програмата, която приехме, е приемането на новия закон за КПКОНПИ, антикорупционен закон, с номинацията на г-н Рашков", допълни той.

Ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет, който да работи за сигурността. Надявам се, че ще осигурим необходимата подкрепа", заяви ден по-рано Георги Свиленски, който прие папката от президента Румен Радев.

От БСП са категорични, че преговори с ГЕРБ и ДПС няма да има.

На излизане от сградата на президентството лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви пред журналистите, че първото нещо, което ще бъде направено е да се сложи на масата за преговори изработената от "Продължаваме промяната", БСП и ДБ програма, като консултациите ще започнат утре, а първи ще бъдат поканени от ПП.

"Защото тя е обединяващото между трите партии със сигурност, но е и възможност за подновяване на досегашните отношения с партньорите в правителството. Напълно разбираме отговорността си и ще подходим разумно, спокойно и диалогично с една цел - да гарантираме сигурност на държавата и спокойствие на хората, да съставим редовен кабинет и да изпълним вече разписаната програма. Смятаме, че първата по големина партия трябва да излъчи кандидата за премиер", добави Нинова.

В отговор на въпрос дали ще може да събере на една маса представителите на ИТН и ПП, вицепремиерът в оставка каза, че това ще е трудното.